whale

Facebook ulazi u svijet memeova uz potpuno novu aplikaciju

20.11.2019 u 12:29

Bionic
Reading

Facebook je potiho izbacio aplikaciju za proizvodnju memeova koja je duboko integrirana u Facebookov softverski ekosustav

Facebook je prošlog tjedna potiho izbacio potpuno novu aplikaciju za izradu memeova pod imenom Whale. Prema izvješću The Informationa, aplikacija je trenutno dostupna isključivo u kanadskom App Storeu, a u opisu piše da služi za uređivanje fotografija ili kombiniranje istih sa hrpom onih dostupnih online. Kreacije nakon uređivanja možete dijeliti na društvenim platformama poput Instagrama ili Messengera.

Aplikaciju je razvio Facebookov NPE tim (New Product Experimentation) koji od prvog dijela 2019. razvija nove eksperimentalne aplikacije za Facebookov portfelj. Facebook je pri osnivanju grupe naglasio da će ju koristiti za razvoj aplikacija koje će možda zaživiti ili biti izbrisane ako ih korisnici ne odluče koristiti. NPE je također razvio aplikacije Bump i Aus.

Eksperimentiranje u eri TikToka

Facebookovo eksperimentiranje s novom aplikacijom dešava se paralelno s rapidnim porastom popularnosti TikToka, kineske društvene mreže koja stekla veliku popularnost među mlađim korisnicima te koja dvije godine nakon izlaska verzije za zapadno tržište nastavlja rapidno rasti. ByteDanceova aplikacija je samo u 2019. privukla dodatnih 500 milijuna korisnika te je na putu prema impresivnoj brojci od 1.5 milijardi profila. Unatoč gromovitom porastu popularnosti analitičari tvrde da se TikTokovo širenje na zapadu polako usporava.

Whale se, tim rečeno, pridružuje jako dugoj listi eksperimentalnih aplikacija koje su nezavisno lansirane ili uvedene u sklopu Facebooka - Moments, Notify, Lifestage, Poke, Slingshot, Tbh, Moves i Hello. S obzirom da već jako dobro znamo kako Facebook tretira aplikacije koje ne zabilježe visoku razinu popularnosti, ne predlažemo da se pretjerano emotivno vežete uz njihovu novu tvornicu memeova.