Gas Station Locator

Osječki student izradio aplikaciju koja pokazuje gdje se u blizini nalazi najjeftinije gorivo

20.11.2019 u 09:14

Bionic
Reading

Aplikacija prati cijene na benzinskim crpkama pet naftnih kompanija u Hrvatskoj, a planira se i proširenje usluge na ostatak jugoistočne Europe

'Nakon gotovo četiri mjeseca razvoja i administrativnog posla uspio sam dogurati do trena kada je Gas Station Locator aplikacija spremna za javnost', pohvalio se na Facebooku Matej Arlović, 23-godišnji student Programskog inženjerstva na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. 'Neopisivo hvala svima koji su pomogli u razvoju od ideja i testiranja do pisanja članaka i prijevoda. Ovo je moj prvi dodir s Android aplikacijama stoga, ako nađete neki bug, javite da ga ispravim.'

Aplikacija prati cijene na benzinskim crpkama pet naftnih kompanija u Hrvatskoj: INA, Petrol, Tifon, AdriaOil i APIOS. Informacije o kompanijama, benzinskim postajama i cijenama naftnih derivata su provjerene i redovno se osvježavaju. Uz prikaz hrvatskih benzinskih postaja, Arlović ponudu planira proširiti i na ostatak jugoistočne Europe.

Aplikacija pozazuje gdje se u blizini može nabaviti najjeftinije gorivo Izvor: Društvene mreže / Autor: Master Games

Algoritam uzima u obzir više informacija na temelju kojih se prikazuje najpovoljnija i najbliža benzinska postaja, objašnjava Arlović na svojoj stranici koji jamči da benzinskim postajama ne prodaju boost u algoritmu kako bi bili prikazani ispred konkurencije.

'Cilj nam je da korisnik dođe do što jeftinijeg goriva i tako napravi značajne uštede', kaže Arlović. 'Naš algoritam ne predviđa cijenu goriva nego koristi trenutne cijene na benzinskim postajama. Cijene goriva se ažuriraju na tjednoj bazi.'

Gas Station Locator koristi korisničku lokaciju kako bi pronašao najbližu benzinsku postaju s jeftinijim gorivom. Lokacija se uzima pri ulasku u aplikaciju, a ako ste u pokretu lokaciju možete osvježiti klikom na gumb. Osvježavanjem lokacije pomiče se i marker koji prikazuje korisnika, a algoritam traži benzinske postaje na novoj lokaciji. Ako je lokacija udaljenija od 100 kilometara, podaci se ponovno učitavaju.

Lokacija se ne sprema već je aplikacija briše nakon gašenja. Jer, kako kaže ekipa iz Gas Station Locatora, cilj im je sačuvati privatnost korisnika.

Uz cijene goriva aplikacija prikazuje i dodatne servise koje benzinske postaje nude, od prostora za jelo i kavu do autopraonica. Tu možete saznati i radno vrijeme benzinske postaje, kao i za koliko se benzinska postaja otvara ili zatvara. Blagdani i sezonsko radno vrijeme uračunati su unutar algoritma.

Aplikaciju možete skinuti na Google Play Storeu i na internetskoj stranici Gas Station Locatora, gdje možete saznati i dodatne detalje o usluzi.