UPOZORENJE DRUGIMA

Facebook tužbom progoni dva programera zbog širenja zlonamjernog softvera

07.08.2019 u 12:15

Bionic
Reading

JediMobi i LionMobi su zlorabili program namijenjen razvojnim programerima i oglašivačima koristeći zlonamjerni softver koji je lažirao klikove

Facebook je tužio dva razvojna programera zbog širenja zaraze zlonamjernim softverom koji je lažirao klikove na oglase. JediMobi (Hong Kong) i LionMobi (Singapur) bili su dijelom Audience Networka, programa u sklopu kojeg oglašivali na Facebooku postavljaju oglase na mobilne aplikacije, a programeri bivaju plaćeni ukoliko korisnici kliknu na njih.

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju

U Facebookovoj tužbi navedeno je kako velik dio klikova na oglase u aplikacijama ova dva razvojna programera u stvari nisu nastali ljudskom rukom, već ih je lažirao zlonamjerni softver. Među spornim aplikacijama su one koje navodno čiste memoriju u pametnom telefonu, štede bateriju, skeniraju uređaj u potrazi za virusima i nude alat za vođenje bilješki.

Pojedini korisnici, čini se, posumnjali su kako nešto nije u redu prije no što su u Facebooku postali svjesni kako imaju problem pa su upozorili druge korisnike u recenzijama spornih aplikacija na Googleovoj trgovini aplikacijama Play.

JediMobi i LionMobi već su bili dobili zabranu pristupa Audience Networku, a u Facebooku su oštećenim oglašivačima vratili novac. Tužbom vjerojatno namjeravaju pokazati kako nemaju namjeru tolerirati slične pokušaje prijevare, piše Engadget.