KODNO IME BUFFY

Facebook priprema vlastiti mobitel

22.11.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Prvi službeni pametni telefon najveće svjetske društvene mreže navodno će proizvoditi HTC i mogao bi se pojaviti negdje tijekom 2013. godine

Iz Facebooka su, piše The Telegraph, ranije stizali demanti navoda prema kojima radi na vlastitom mobitelu. Ali nikad nisu isključili mogućnost da razvoj uređaja koji bi imao Facebook ugrađen na svakoj razini prepuste nekome drugome.

A HTC je već napravio prvi mobitel s brendiranim dugmetom za Facebook. Bio je to model Salsa.

Novi uređaj navodno razvijaju pod kodnim imenom Buffy, pod paskom Facebookova direktora za tehnologiju Breta Taylora.

Trebala bi ga pogoniti prilagođena inačica operativnog sustava Android, slično kao i kod Amazonova tableta Kindle Fire. Prilagodbe se, šuška se, odnose najviše na duboku integraciju Facebookovih uređaja, kao i podršku za HTML5 kao platforme za aplikacije.

Naslanjat će se na prethodne Facebookove mobitele, koji su imali posebno dugme za pristup toj društvenoj mreži. Osim već spomenute Salse, HTC ima i model ChaCha, a tu su i noviji uređaji koje proizvodi tvrtka INQ.

Na tržištu bi se mogao pojaviti za kojih 18 mjeseci. Ni Facebook ni HTC dosad nisu komentirali ove navode.

Proizvode li doista vlastiti pametni telefon, Facebook će smiono ući na izazovno i vrlo kompetitivno tržište, koje vrlo brzo raste, naročito u zemljama u razvoju.

Taj potez je neminovan želi li nastaviti rasti i zadržati sadašnju dominantnu poziciju. Facebook trenutno ima oko 350 milijuna korisnika na mobitelima.