nove tehnologije

Evo zašto je poznati proizvođač traperica uposlio lasere

06.03.2018 u 05:59

Bionic
Reading

Levi's novu tehnologiju navodi kao etički izbor kojim nastoji smanjiti potrebu za nisko plaćenom radnom snagom

Tekstilna kompanija Levi's uvodi novu digitalnu tehniku završne obrade odjeće koja koristi lasere kako bi na etički prihvatljiv način stvoila uzorke na trapericama. Pod etički se, naglašavamo, misli na izbjegavanje potrebe za ručnom radnom snagom koja tijekom ovog dijela proizvodnje prolazi kroz od 18 do 24 rigorozna koraka. Uvođenjem novog tehnološkog rješenja Levi's taj broj koraka planira smanjiti na tri, prenosi The Verge.

'Prvo što radimo tijekom tehnološke procedure je fotografiranje hlača, nakon čega na to montiramo ilustraciju koju laserski pisač može prepoznati. Drugim riječima, ono što inače traje 8, 10 ili 12 minuta mi možemo odraditi za manje od minutu i pol' rekao je Bart Sights, potpredsjednik Eureka Laba, odjela za tehnološke inovacije u Leviju. Laserski projektor ugrađen u stroj koristi infracrveno svjetlo kako bi nježno zagrebao tkaninu i ispisao dizajn na gornjem sloju materijala. Rezultati su strojno odrađeni gradijenti i dizajnirana oštećenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Levi's

Brže, bolje učinkovitije

Levi's naglašava da tekstilna industrija već trideset godina koristi ručnu doradu i kemijske procese za stvaranje lažnih oštećenja i gradijenata na traperu. Kompanija do 2020. korištenje toksičnih kemikalija planira smanjiti na nulu te također najavljuje smanjenje broja kemikalija sa nekoliko tiuća na nekoliko desetaka.

Naravno, ovo sve će se dogoditi ako laserska tehnologija koju isprobavaju zaživi.

Staro protiv novog

Kao dio novog procesa obrade koristi se i specijalni softver koji aplicira dizajn na tkaninu putem sučelja dostupnog na tabletu. Aplikacija daje kontrolu nad podešavanjem boje, kao i teksture i oblika oštećenja. Ovime, među ostalim, planiraju 3D efekt učiniti puno realističnijim. Prototipi novim modela inače se rade pomoću kemikalija i ručnog drapanja ili trenja traperica sve do proizvodnje željenog uzorka.

Kompanija je uvjerenda da će ovakvi digitalni alati vrijeme razvoja smanjiti na pola - sa par mjeseci i tjedana na svega par dana. Datoteke sa snimljenim projektom mogu se poslati na laserski stroj kako bi stvorili prototip ili čak veću seriju odjeće. Levi digitalnu platformu planira u cijelosti integrirati do 2020. godine.