REVOLUCIJA NA POMOLU

Mobitele ćemo puniti četiri puta godišnje?!

04.07.2017 u 13:25

Bionic
Reading

Riječ je o zanimljivom otkriću na polju procesora uz koje gadgeti troše puno, puno manje električne energije

Procesori koje koristimo u nizu gadgeta, uključujući smartfone, koriste poluvodiče, što znači da za rad trebaju stalni protok električne energije. Novi materijal mogao bi eru neprekidnog punjenja uređaja privesti kraju - on umjesto trajnog protoka energije troši samo kratke impulse i pritom ne uništava bateriju. Znanstvenici na sveučilištima u Michiganu i Cornellu tvrde da ova vrsta procesora radi sa sto puta manje energije nego obični. Riječ je o multiferoičnim materijalima koji koriste magnetoelektrični mehanizam spojnica i sačinjeni su od nekoliko vrlo tankih nizova atoma.

Visok potencijal

'Materijali koji pokazuju istovremeni poredak u električnom i magnetskom osnovnom stanju imaju visok potencijal u novoj generaciji uređaja u kojima električno polje kontrolira magnetizam', tvrde znanstvenici u izjavi za Nature.

Koliko god sve ovo zvučalo idilično, činjenica je da ćemo se prilično načekati prije nego što proizvođači odluče iskoristiti ovu novu tehnologiju. Na sreću, postoji nada za korisnike telefona u obliku zanimljive samopuneće baterije koja sprečava gašenje mobitela ako ga zaboravite spojiti na punjač.

Znanstvenici na sveučilištima Hydro-Québec i McGill napravili su bateriju koja se puni svjetlom i koja bi uskoro mogla stići u prijenosnom obliku.

Ako imate problema s baterijom, ne zaboravite baciti pogled na našu temu u kojoj smo sabrali niz savjeta za vlasnike smartfona koji se odbijaju puniti.