SVE U PREGLEDNIKU

Evo kako Google vidi budućnost proširene stvarnosti

18.06.2018 u 13:40

Bionic
Reading

Obrazovno-zabavni demo pod imenom Chacmool jako je dobar primjer onoga što bi proširena stvarnost, uz podršku industrije, mogla uskoro postići

Google već neko vrijeme propovijeda o veličanstvenoj budućnosti proširene stvarnosti na webu, naglašavajući da je moguće imati imerzivno iskustvo bez posezanja za specijalnim aplikacijama. Odgovor na pitanje kako sve to izgleda u praksi možete pronaći u najnovijoj demonstraciji za Chrome Canary pod imenom Chacmool. Chacmool koristi WebXR format kako bi proširenu stvarnost obrazovne prirode doveo u preglednike.

TEHNO PREPORUKA

Jeste li isprobali ove izvrsne aplikacije za Android?

Pogledaj galeriju

Trebat će vam Android uređaj kompatibilan s ARCoreom te koji koristi Oreo i Canary. U demonstraciji možete šetati oko mezoameričke skulpture i čitati informativne sadržaje kao da ste u muzeju - bez ikakve pomoći periferija poput Cardboarda.

Hoćemo li u budućnosti vidjeti više ovakvih stvari?

Sve zavisi o adaptaciji WebXR-a, rafiniranosti novijih verzija Chromea i raširenosti podrške za ARCore. Dolazak platforme kakvu smo upravo opisali zavisi o brzini razvoja, no s obzirom na relativno visoke standarde, sumnjamo da ćemo išta takvo vidjeti prije kraja ove godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Tehnološka demonstracija Chacmool stvorena je kako bi nam dala uvid u Googleovu viziju proširene stvarnosti koja bi, prema svemu sudeći, vrlo dobru primjenu mogla pronaći u sektoru obrazovanja.