PONEŠTO NEUGODAN PODATAK

Evo kako Google Maps uopće zna gdje su prometne gužve

26.06.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Jedna od vrlo korisnih značajki aplikacije Google Maps u vožnji (ili čak planiranju puta) je upozoravanje na prometne zastoje. Kako stvari oko toga uopće funkcioniraju? Pa, baš u dobrom starom Google duhu, odgovor je jednostavan, logičan i...ponešto neugodan.

Svaki put kada se korisnici služe aplikacijom Google Maps i omogućen joj je pristup lokacijskim podacima, ona će poslati te podatke natrag u Googleove poslužitelje namijenjene tom servisu. Kada je lokacija korisnika na samoj cesti i kada Google ima dovoljan broj takvih podataka, jednostavno može znati je li u igri kakav zastoj - i koliko je značajan.

Nije šala - korištenjem samo tih informacija Google u stvarnom vremenu može znati kreće li se kolona vozila ili ne. Naravno da postoje i drugi izvori kojima se služe u Mountain Viewu za dobivanje konačnih podataka i automatizirani odabir prikaza stanja na nekoj cesti, no podaci od milijuna i milijuna korisnika predstavljaju golemi komad te priče

IT div se služi i drugim pripadajućim servisima poput Wazea (i lokalnih izvora informacija o prometu) kako bi spoznao gdje su najveće gužve, no i dalje je s tehničke strane priče riječ o podacima koji putuju na Googleove poslužitelje za analizu. 

Međutim, sve to omogućuje neometan rad aplikacije Google Maps. Kada bi svatko ugasio mogućnost pružanja lokacijskih podataka, svijet navigacije bi dobio golemi udarac, jer Google jednostavno ne bi mogao pratiti promet na precizan način kao do sada. 

Kome je sve ovo jednostavno preneugodno, uvijek se može vratiti dobroj staroj navigacijskoj jedinici sa strane (ili integriranoj u vozilo).