STIGAO PAPER

Evo alata kojim Dropbox želi izgurati Google

01.02.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Dropboxov novi alat namijenjen tvrtkama, softver za zajedničko uređivanje Paper, od sad je globalno dostupan na 21 jeziku (hrvatski nije među njima). Ciljaju na Googleove, ali i na korisnike alata kao što su Asana i Trello

Paper je dugo bio u beta fazi razvoja. Prvotno je najavljen u listopadu 2015. godine, da bi u kolovozu prošle ušao u javnu beta fazu.

Sličan je Googleovoom paketu uredskih aplikacija u računalnom oblaku G Suite po minimalističkom pristupu alatima za pisanje i uređivanje dokumenata, kao i po tome što je središnja točka s kojom se povezuju sve druge Dropboxove značajke i servisi.

Paper je dio stalnih Dropboxovih nastojanja da preotme dio tržišta poslovnog softvera ne samo Googleu već i Microsoftu te dobije više kupaca među korisnicima.

Prošle su godine ugasili aplikaciju za e-poštu Mailbox, a istu je sudbinu 2015. doživio servis za pohranu fotografija Carousel. Resursi su preusmjereni u Paper i druge projekte koji njegove mobilne aplikacije i web odredište čine pogodnima za rad.

Osim stvaranja dokumenata, Paper će vam omogućiti unos, uređivanje i zajednički rad na više različiti tipova datoteka Googlea, Microsofta i drugih. Trebao bi unijeti više reda u radne procese online te stvoriti fleksibilno digitalno radno mjesto.

Među zanimljivijim značajkama je i mogućnost organiziranja rada u zasebnim 'projektima', koji imaju posebne opcije za pregled i filtriranje kako bi bilo lakše kategorizirati ih i pratiti s vremenom. Moguće je i dodjeljivati pojedinim članovima tima zadaće te im određivati rokove. Sudi li se po ovoj značajci koja je još u beta fazi, čini se kako Dropbox želi ući i na teritorij Asane, Trella i sličnih aplikacija.

Smart Sync je nova značajka koja cijeli tvrtkin korisnički račun pri Dropboxu preobražava u dostupne mape na datotečnom sustavu za Macove ili Windowse, kako bi zaposlenici mogli obavljati raznovrsne zadaće bez stalnog prebacivanja iz i u prozor preglednika. Značajka ubrzava i automatizira sinkronizaciju, uklanja zahtjeve pohrane za fizički čvrsti disk i uvodi elemente dizajna poput mjehurića s fotografijama članova tima kako bi se znalo s kime se dijeli datoteka.

Više: Verge i Dropbox Paper