MISTRAL AI

Europski 'konj za trku' u koji ulaže Microsoft: Rival OpenAI-ja predstavio svoj AI model

27.02.2024 u 15:39

Bionic
Reading

U francuskom startupu tvrde kako je njihov model po performansama na drugom mjestu, odmah iza modela GPT-4. Treba vidjeti kako će se doista ponašati pri korištenju u stvarnom životu

Pariški startup Mistral AI postupno gradi alternativu OpenAI-ju i Anthropicu. Predstavili su novi veliki jezični model Mistral Large, kojim žele konkurirati modelima kao što su GPT-4 i Claude 2.

Također su ponudili i alternativu ChatGPT-ju nazvanu Le Chat, trenutno dostupnu u beta inačici.

Mistral AI je prikupio ogromnu količinu investicija u vrlo kratkom razdoblju kako bi razvili temeljne modele umjetne inteligencije. Službeno su ga u svibnju 2023. godine pokrenuli Arthur Mensch, Timothée Lacroix i Guillaume Lample, koji su prije toga radili za Googleov DeepMind i Meta Platforms.

Tek nekoliko tjedana nakon toga stigla je seed investicija vrijedna 113 milijuna američkih dolara, da bi u prosincu zatvorili rundu vrijednu 415 milijuna dolara, koju je predvodila tvrtka Andreessen Horowitz. U početku su se fokusirali na izradu rješenja s otvorenim računalnim kodom, iako su od tog pristupa odustali kad je riječ o većim modelima.

Sve sličniji OpenAI-ju

Poslovni model Mistrala AI sad sve više nalikuje onom kojeg koristi OpenAI.

U ponudi je Mistral Large putem API-ja s plaćanjem po korištenju. Trenutno treba izdvojiti osam dolara po milijunu ulaznih tokena i 24 dolara po milijunu izlaznih tokena za upit Mistralu Large.

Tokeni u svijetu umjetne inteligencije predstavljaju male dijelove riječi - na primjer, riječ TechCrunch bila bi pri obradi podijeljena u dva tokena, Tech i Crunch. Prema zadanim postavkama, Mistral AI podržava prozore konteksta od 32k tokena (općenito, više od 20 tisuća riječi na engleskom).

Mistral Large također podržava engleski, francuski, španjolski, njemački i talijanski jezik. Usporedbe radi, GPT-4 Turbo, koji ima kontekstni prozor od 128k tokena, trenutno košta 10 dolara po milijunu ulaznih tokena i 30 dolara po milijunu izlaznih tokena.

Po tome je Mistral Large trenutno 20 posto jeftiniji nego model GPT-4 Turbo. No, cijene se mijenjaju razmjerno često kad je riječ o umjetnoj inteligenciji.

U planu i digitalni pomoćnik za poslovne klijente

U Mistralu AI tvrde kako je njihov model po performansama na drugom mjestu, odmah iza modela GPT-4. To treba uzeti sa zrnom soli i vidjeti kako će se doista ponašati pri korištenju u stvarnom životu. Ako želite isprobati Le Chat, možete to učiniti na chat.mistral.ai. Još ga testiraju, pa bi moglo biti čudnih odgovora.

Pristup usluzi je (za sada) besplatan, a korisnici mogu birati između tri različita modela - Mistral Small, Mistral Large i prototip modela koji je dizajniran kako bi bio kratak i jezgrovit, pod nazivom Mistral Next. Također treba napomenuti kako Le Chat ne može pristupiti webu kada ga koristite.

U planu je i lansiranje plaćene verzije Le Chata za poslovne klijente. Osim središnje naplate, poslovni klijenti moći će definirati mehanizme moderiranja.

Mistral AI je ujedno najavio suradnju s Microsoftom. Uz Mistralovu vlastitu API platformu, Microsoft će ponuditi Mistralove modele korisnicima njihovog servisa Azure, što bi Mistralu moglo donijeti nove kupce, piše Tech Crunch.