SLUŽBENI POSTUPAK

Gotovo je s bodovima za lajkove? EU zabranjuje TikTokov 'program nagrađivanja'

24.04.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Europska komisija izrazila je zabrinutost da je TikTok Liteov 'program zadataka i nagrađivanja' pokrenut 'bez prethodne pažljive procjene rizika koji donosi, posebno onih povezanih sa stvaranjem ovisnosti'

Europska unija u ponedjeljak je pokrenula postupak protiv tvrtke ByteDance i zaprijetila obustavom TikTokovog novopokrenutog programa nagrađivanja TikTok Lite, u kojem korisnici mogu zaraditi bodove za lajkanje sadržaja ili pozivanje prijatelja u aplikaciju.

Europska komisija, izvršni ogranak EU-a, rekla je da TikTok ima 24 sata da dostavi izvješće o procjeni rizika za TikTok Lite ili će se suočiti s kaznama. Aplikacija društvenih medija dobila je rok do 3. svibnja da pruži dodatne tražene informacije.

Povjerenstvo je izrazilo zabrinutost da je TikTok Liteov program zadataka i nagrađivanja pokrenut 'bez prethodne pažljive procjene rizika koje donosi, posebno onih povezanih s učinkom ovisnosti o toj platformi'. Smatra se da su djeca u opasnosti s obzirom na sumnju da ne postoje učinkoviti mehanizmi provjere dobi na TikToku, smatra EU.

Istraga predstavlja drugi formalni postupak koji je EU pokrenuo protiv te tvrtke. U veljači je EU objavio da istražuje je li TikTok prekršio pravila koja se odnose na zaštitu maloljetnika, transparentnost oglašavanja i upravljanje rizikom dizajna koji izaziva ovisnost, kao i na distribuciju štetnog sadržaja.

'Prema Zakonu o digitalnim uslugama, online platforme imaju odgovornost procijeniti i riješiti sve potencijalne rizike s kojima se njihovi korisnici mogu suočiti', izjavila je šefica EU-ovog ureda za suzbijanje sukoba interesa Margrethe Vestager u izjavi.

'Dakle Komisija je otvorila slučaj usklađenosti koji potiče TikTok da izvrši procjenu i pruži više informacija o tome kako štiti svoje korisnike od potencijalnih rizika na njihovoj platformi', dodala je.

Što je TikTok Lite?

TikTok Lite, koji je ovog mjeseca lansiran u Francuskoj i Španjolskoj, nova je aplikacija s funkcionalnošću namijenjenom korisnicima starijima od 18 godina. Program nagrađivanja omogućuje im da zarade bodove dok obavljaju određene zadatke poput gledanja videa ili praćenja kreatora. Ti se bodovi zatim mogu zamijeniti za nagrade, poput darovnih kartica ili Amazonovih vaučera.

Prema uvjetima sveobuhvatnog EU-ovog Zakona o digitalnim uslugama (DSA), tvrtke s više od 45 milijuna prosječno aktivnih korisnika u bloku označene su kao vrlo velike online platforme i moraju se pridržavati strogih pravila za borbu protiv nezakonitog i štetnog sadržaja na njima, piše CNBC.

'Beskrajni nizovi kratkih i brzih videa mogli bi se smatrati zabavnima, ali također našu djecu izlažu rizicima od ovisnosti, tjeskobe, depresije, poremećaja prehrane i niskog raspona pozornosti', rekao je povjerenik za unutarnje tržište Europske unije Thierry Breton u izjavi.

'Budući da je naš prvi slučaj protiv TikToka zbog nepoštivanja DSA-e još uvijek u tijeku, tvrtka je pokrenula TikTok Lite, koji financijski nagrađuje dodatno vrijeme ispred ekrana. Sumnjamo da bi TikTok Lite mogao biti toksičan i zarazan poput light cigareta', rekao je Breton. 'Osim ako TikTok ne pruži uvjerljiv dokaz svoje sigurnosti (što do sada nije uspio učiniti), spremni smo pokrenuti privremene mjere, uključujući obustavu značajke TikTok Lite, za koju sumnjamo da bi mogla stvoriti ovisnost.'