IZ RUKU SUOSNIVAČA ANDROIDA

Essential Phone je jedan od najneobičnijih pametnih telefona na svijetu

31.05.2017 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon nekoliko mjeseci teasera, Andy Rubin, jedan od tvoraca platforme Android otkrio je i prvi proizvod svoje nove tvrtke Essential - pametni telefon iz premium kategorije. Rubin je napustio Google još 2014. godine kako bi pokrenuo nove osobne projekte, a rezultat je uistinu neobičan

Iako se isprva činilo kako Essential želi ugrabiti komad kolača perjanicama iz Applea i Samsunga, dizajn njihovog pametnog telefona jednostavno previše odstupa od nekih klasičnih detalja poznatih danas na licima mobilnih perjanica. Ciljaju na nešto drugačiju publiku. Em je Essential Phone dizajnom solidna 'ciglica' (uz masu od opakih 185 grama), em se na njemu nalaze neka rješenja poput prednje kamerice koja strši nasred zaslona s gornje strane. Neki su uređaj već prozvali 'anti-iPhoneom'.

K tome, kućište je napravljeno od titanija i zakrivljeno tek toliko da se ne ureže u ruke pri korištenju uređaja. Stražnja strana Essentiala je keramička, a riječima tvrtke, sve skupa je složeno tako da bude otpornije od konkurencije – usprkos činjenici da mu zaslon prekriva praktički kompletnu prednju površinu. Što je još neobično? Ah da, Essential Phone u mobilni svijet opet pokušava vratiti modularnost. Na stražnjoj strani se nalazi magnetski priključak koji služi spajanju dodataka kao što su 360 kamerica, dock i drugi dodaci koje planiraju proizvesti u budućnosti.

Misija tvrtke Essential po Andyju Rubinu je jednostavna. Žele se držati toga da korisnici imaju potpuno vlasništvo nad uređajima i na njih stavljaju samo ono što žele. Pritom smatraju i kako su zatvoreni sustavi prepreka zdravom razvoju mobilnog svijeta te da uređaji ne bi trebali biti zastarjeli nakon samo godinu dana korištenja. Još neki od detalja u koje vjeruju su to da je jednostavnost uvijek najbolje rješenje, te da premium materijali i kvaliteta izrade ne bi trebali biti samo za odabrane.

Ovo na papiru zvuči itekako dobro, no što je s praksom?

Praksa je nešto drugačija. Što se tiče dijela za odabrane, Essential Phone je itekako premium uređaj s odgovarajućom cijenom (699 dolara u SAD-u). Što se jednostavnosti tiče, također su u mutnim vodama – jer su odlučili izbaciti (ironije radi, za mnoge esencijalan) 3,5-milimetarski audio priključak te kupcima ponuditi adapter za USB Type C priključak na uređaju. Sve tvrtke bi voljele imati snagu Applea u ovom slučaju, no Apple one jednostavno nisu. Kako točno Rubinova tvrtka misli osvojiti publiku ovakvim rješenjima reći će tek vrijeme.

Essential Phone Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Essential

No, valja se vratiti na osnove. Essential Phone je uređaj dijagonale 5,71“, uz omjer stranica od 19:10 i razlučivost zaslona od 2.560 puta 1.312 piksela. Prednja ploha uređaja prekrivena je Gorilla Glass zaštitnim slojem. Srce Essential Phonea čini Qualcommov najsnažniji čip, Snapdragon 835, uparen s 4GB radne memorije i 128GB spremišnog prostora.

Na stražnjoj strani uređaja vidljive su dvije kamerice, obje od 13MP ali s različitim pristupom (jedna je monokromatska, druga je uobičajena), kao i čitač otiska prstiju. Tu je i par spomenutih magnetskih konektora za spajanje dodataka. Softversku stranu priče, bez iznenađenja, čini Android u najnovijem ruhu (Nougat).

Tvrtka Essential ne želi tek ući u svijet pametnih telefona, već i u kućanstva. Otkrili su i pametni zvučnički sustav s golemim kružnim zaslonom, a kojeg pokreće Ambient OS. Cilj ovog projekta je pak 'aktiviranje kućanstava'. Ovaj uređaj će poznavati prostor u kojem se nalazi, članove kućanstva i oslanjati se na umjetnu inteligenciju tj. digitalne pomoćnike koje razvija i sama tvrtka Essential. Ipak, za razliku od konkurencije, oni žele otvoreno surađivati s drugim sustavima na tržištu kako bi obogatili stvari. Kako će sve funkcionirati u stvarnosti tek treba vidjeti.

Essential Phone bi se na američkom tržištu trebao pojaviti unutar mjesec dana, dok o globalnoj dostupnosti i cijenama za sada nema govora. Ostali dodaci i proizvodi Essentiala za sada nemaju datum početka prodaje, no čini se kako u novoj Rubinovoj tvrtki imaju par asova u rukavu za drugi dio godine…