CRVENI PLANET

Elon Musk dramatično objavio: 'Selim na Mars'

28.11.2018 u 12:01

Bionic
Reading

Ekscentrični tehno vizionar u nedavnom je intervjuu potvrdio da postoje velike šanse, citiramo - 70 posto, da u jednom trenu odseli na Crveni planet

Elon Musk već neko vrijeme 'prijeti' da će zbrisati na Mars, međutim nikad to nije poduprijeo bilo čime konkretnim. U nedavnom je intervjuu je, doduše, po prvi put čitavoj ideji pridružio broj. Tijekom razgovora snimljenog za dokumentarnu seriju Axios na HBO-u, glavni čovjek SpaceX-a rekao je da postoji šansa od 70 posto da će se u jednom trenutku preseliti na Mars.

Također je porekao navode u kojima mnogi spominju kako bi Mars mogao postati odredište za zemaljske bogataše nakon što Zemlju neodgovornim zagađivanjem konačno uspijemo učiniti potpuno nenaseljivom. Razlog je, prema Musku, jednostavan: odlazak na Mars je iznimno opasan - riječ je o pothvatu sličnom usponu na Mount Everest.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Elon Musk

Muskova svemirska kompanija SpaceX trenutno je usred razvoja sljedeće generacije svemirskih letjelica pod imenom Starship. Starship se do nedavno zvao Big Falcon Rocket, a njegova je misija pomoći uspostaviti ljudske baze na Mjesecu, te kasnije, Marsu. Premda izgradnja kolonije na Marsu zvuči kao nešto o čemu sada samo možemo sanjati, stručnjaci tvrde da smo puno smo bliže cilju nego što mislite.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

Put u nepoznato

NASA-in glavni znanstvenik Jim Green je tijekom razgovora sa USA Today u lipnju naglasio da su prvi ljudi koji će hodati Marsom danas živi te da će kolonija na Marsu čovječanstvu pružiti 'novi život i nove horizonte'.

Prije nego što hrabro kročimo tamo gdje nitko do danas nije, morat ćemo uzeti nekoliko faktora u obzir. Za početak, trebat ćemo smisliti način kako na Mars moći spustiti vozila teška nekoliko tona, kao i izgradnju raketne platforme koja će ljudima omogućiti put nazad na Zemlju.

  • +3
Čudesni reljefi misterioznog Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Opasni planet

Također valja i spomenuti niz lokalnih nedaća poput pješčanih oluja, manjka kisika i visoke razine radijacije uzrokovane slabom magnetosferom i rijetkim plinovitim omotačem. Jedna od solucija je teraformiranje i stvaranje novog atmosferskog omotača, no znanost za takvo što još nema rješenje.

Mars Izvor: Pixsell / Autor: ABACA/ABACA/PIXSELL

Hoće li prvog čovjeka na Mars spustiti NASA ili SpaceX ostaje pitanje na koje trenutno ne znamo odgovor. Ako Elon Musk odluči sletjeti na koloniju i popiti kavu dok gleda crveni horizont našeg negostoljubivog susjeda, tehnološka rješenja za olakšavanje života na Marsu morat ćemo izumiti uskoro, izvještava Techradar.