ODMAK OD ANDROIDA

Dva nova HTC-a s Windows Phone 8

20.09.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Tajvanski proizvođač predstavio je Windows Phone 8X i 8S, kojima ulazi u izravnu utrku s Nokiom i njenim pametnim telefonima iz serije Lumia

Novi uređaji se izgledom dosta razlikuju od iPhonea (8x recimo dolazi u crvenoj, žutoj, crnoj i plavoj boji), pa bi mogli biti privlačni onima koji žele alternativu proizvodu tvrtke iz Cupertina.

Ujedno predstavljaju odmak od serije One, pogonjene Androidom, čija prodaja dosad nije uspjela držati korak s konkurencijom.

Tijekom predstavljanja bilo je više riječi o skupljem uređaju. Windows Phone 8X ima zaslon dijagonale 4,3 inča (10,9 centimetara) i rezolucije 1280x768 piksela. Tanak je 9,9 milimetara, teži 130 grama. Pogoni ga dvojezgreni Qaulcommov procesor Snapdragon radnog takta 1,5 GHz.

Ima stražnju kameru s osam megapiksela i prednju s 2,1 megapiksela. Kamera ima kut gledanja 88 stupnjeva, tako da može obuhvatiti više ljudi tijekom videokonferencijskog poziva.

Dolazi s 16 GB memorije za pohranu i 1 GB RAM-a. Podržava LTE i NFC. U Sjedinjenim Državama koštat će 200 dolara (oko 1140 kuna) u ponudi telekoma.

HTC-ovi uređaji u prodaju će biti pušteni diljem svijeta tijekom studenoga, putem 150 telekoma u 50 zemalja. Poput Nokie, i ta je tvrtka pod pritiskom navale Applea i Samsunga na tržište pametnih telefona.

Uz dva milijuna narudžbi za iPhone 5 tijekom prvog dana, čini se kako ih čeka teška bitka. Ipak, moći će računati na marketinšku podršku Microsofta, budući da je uspjeh HTC-a i Nokie tijekom predstojeće blagdanske sezone itekako u interesu softverskog diva iz Redmonda.