neumoljive brojke

Drugi val pandemije: Diljem svijeta od Covida-19 na dan obolijeva po 300.000 ljudi, Azija vrije. Kako mi stojimo po broju oboljelih na 100.000 stanovnika?

28.07.2020 u 17:25

Bionic
Reading

Svijet se suočava s ponovnim porastom oboljelih od Covida-19, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Brojke su neumoljive...

Slučajevi su dosegnuli novi dnevni maksimum od oko 300.000 novooboljelih na globalnoj razini, a više od polovice tih slučajeva dogodilo se u Amerikama; samo u SAD-u od 21. srpnja izvještavaju o sedmodnevnom prosjeku od 67.000 oboljelih. Koronavirus se također ubrzano širi Indijom, Brazilom i Južnoafričkom Republikom, zemljama u kojima još nisu oslabjeli vrhovi prvog pandemijskog vala. Dapače.

Situacija se komplicira i u Aziji. Početkom ovog tjedna u Kini, zemlji u kojoj je počela epidemija koronavirusa, zabilježen je najveći broj dnevnih slučajeva još od ožujka. Hong Kong je najavio nova ograničenja za suzbijanje infekcija, kao i vijetnamski grad Danang, izvijestivši o prvom prijenosu zaraze još od travnja.

Dva tabora

Američka epidemiologinja, dr. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za pitanja Covida-19, kaže da je globalna slika komplicirana, ali da se zemlje u kojima raste broj zaraženih mogu podijeliti u dva tabora.

'U nekim je zemljama stanje ozbiljno i one se nalaze u fazi intenzivnog prijenosa zaraze. U drugima je prošao vrhunac, ali se pojavljuju novi slučajevi, pa čak i epidemije u određenim geografskim područjima ili mjestima povezanim s određenim vrstama industrije, poput noćnih klubova', rekla je Van Kerkhove.

Epidemiolozi su i prije upozoravali na to da će se broj zaraženih povećavati ublažavanjem mjera, zbog čega će se ponovno morati uvoditi razna privremena ograničenja.

U svijetu se ukupni broj slučajeva udvostručio u posljednjih šest tjedana. Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da je to znak da se pandemija ubrzava. Ukupno je zabilježeno više od 16 milijuna slučajeva i gotovo 650.000 smrti. SAD se približava brojci od 150.000 umrlih zbog pandemije Covida-19.

Posljedice popuštanja mjera

Novi Zeland, Kambodža, Ruanda, Njemačka, Kina, Kanada i Južna Koreja bile su među državama koje su uspjele u kontroli prijenosa, rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

'Naš se svijet promijenio, naša reakcija nije', rekao je Ghebreyesus, navodeći snažno političko vodstvo, testiranje i praćenje, socijalno distanciranje, higijenu i nošenje maski kao važne čimbenike u kontroli virusa. 'Tamo gdje se slijede ove mjere slučajeva zaraze sve je manje; tamo gdje ih nema zaraženih je sve više.'

Više od polovice afričkih slučajeva zabilježeno je u Južnoafričkoj Republici. Zemlja je brzo uvela mjere zaključavanja, ali u posljednje vrijeme pandemija se ponovno razmahala zbog popuštanja mjera. Neki epidemiolozi sada očekuju da će na kontinentu biti i više od milijun zaraženih, to više jer se bilježi više od 10.000 novooboljelih dnevno.

Velike razlike unutar Europske unije

U Australiji se bore s novim slučajevima u državi Victoriji, u kojoj je zabilježen najveći dnevni porast slučajeva. Vlasti ozbiljno razmišljaju o produženju mjera zatvaranja za još šest tjedana.

Brojke su prilično stabilne u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji. No u nekim zemljama u posljednja dva tjedna raste kumulativni broj oboljelih na 100.000 ljudi: u Rumunjskoj 66,7, u Španjolskoj 47,2, u Bugarskoj 45,9, u Portugalu 33,9.

S druge strane, Finci imaju tek 1,9 novooboljelog na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, Mađari 2,1, dok Hrvatska bilježi 27,1 novooboljelog na 100.000 stanovnika.

Apsolutni rekorder je Luksemburg, u kojem je u posljednja dva tjedna zabilježeno čak 222,4 novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Neodrživa strategija

'Činjenica je da virusa ima gotovo svuda i da se može kretati između različitih područja. Treba proučiti koliki je rizik od prelaska bolesti iz područja jakog prijenosa u područje u kojem je situacija pod kontrolom. Mislim da to sada najviše zabrinjava razne vlade', komentirao je Michael Ryan iz WHO-a sve češće odluke o zatvaranju granica između pojedinih država i slanja svjetskih putnika u karantene i samoizolaciju.

Unatoč tome, Ryan smatra kako čuvanje međunarodnih granica nije održiva strategija za svjetsku ekonomiju, piše New Scientist.

  • +8
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT