društvena mreža

Donald Trump kreće u lov na korisnike Androida: Truth Social dostupna u dućanu aplikacija, no ne i korisnicima iz Hrvatske

13.10.2022 u 09:16

Bionic
Reading

Kontroverzni bivši američki predsjednik Donald Trump još u listopadu prošle godine najavio je svoju društvenu mrežu Truth Social. Zbog niza ograničenja dosad nije bila dostupna u Googleovom dućanu aplikacija za uređaje s Androidom, no to se upravo promijenilo

Iako je već mjesecima dostupna za iPhone, društvena mreža Truth Social tek sada je uvrštena i u Googleov dućan aplikacija za Androide.

Truth Social, društvena mreža bivšeg predsjednika Trumpa, preskočila je potrebne prepreke kako bi od Googlea dobila odobrenje za ulazak u Trgovinu Play. Aplikacija je ubrzo nakon toga postala dostupna na Androidu, proširujući svoj doseg na Googleov mobilni operativni sustav, a što u slučaju korisnika iz SAD-a znači da će oko polovina korisnika smartphonea na američkom kontinentu sada moći pristupiti ovoj mreži.

U hrvatskom dućanu aplikacija za Android Truth Social se još uvijek nije pojavila, a ne znamo ni hoće li.

Truth Social Izvor: Profimedia / Autor: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

Google je još u kolovozu odlučio blokirati Truth Social iz Trgovine Play nakon što je otkrio niz objava koje su kršile pravila korištenja, uključujući sadržaj koji sadrži fizičke prijetnje i poticanje na nasilje. Truth Social nikada nije bio službeno zabranjen u Trgovini Play, iako je njegovo odobrenje bilo na ledu dok se ne izvrše promjene.

Za razliku od iOS-a, dostupne su druge opcije distribucije za Android koje ne dobivaju službeno odobrenje Googlea.

Iz Googlea su rekli za Axios da je Truth Social pristao provesti politike protiv nekih oblika sadržaja, uključujući postove koji potiču nasilje, kako bi dobio odobrenje. Nije odmah jasno kako će se aplikacija nositi s govorom mržnje jer, za razliku od mainstream društvenih mreža koje nastoji potisnuti, Truth Social nema pravila za govor mržnje, ali Googleova pravila za sadržaj koji generiraju korisnici izričito zabranjuju onaj što je potiče.