openai chatgpt

Domišljati klinci koriste umjetnu inteligenciju za školske zadatke, umjetna inteligencija ima odgovor

01.02.2023 u 13:01

Bionic
Reading

OpenAI, kreatori chatbota ChatGPT-a, primio je brojne kritike nastavnika iz američkih škola jer su uvidjeli da učenici koriste umjetnu inteligenciju da umjesto njih radi domaću zadaću ili piše radove

Tvorci odnedavno izuzetno popularnog chatbota ChatGPT, OpenAI, odlučili su stati na kraj učenicima i studentima koji njihov alat koriste za izradu domaćih zadaća, eseja i sličnih radova.

U utorak je OpenAI objavio najnoviji alat za klasifikaciju umjetne inteligencije usmjeren na izravno rješavanje gore spomenutog problema. Besplatni web alat kreirao je OpenAI kako bi pomogao korisnicima da utvrde je li segment određenog teksta napisao čovjek ili računalo pogonjeno umjetnom inteligencijom.

Što je ChatGPT?

ChatGPT je prototip robota za brbljanje (chatbota), temeljenog na umjetnoj inteligenciji, koji može razumjeti prirodni ljudski jezik i isporučiti prilično detaljan tekst koji djeluje kao da ga je napisao čovjek.

Riječ je o najnovijem naraštaju umjetne inteligencije za stvaranje teksta GPT (što je kratica za Generative Pre-Trained Transformer).

Tko ga je izradio?

Djelo je istraživačke zaklade OpenAI, koju je krajem 2015. godine pokrenuo Elon Musk s investitorima iz Silicijske doline. Cilj zaklade je unaprijediti digitalnu inteligenciju na način koji će donijeti najviše koristi čovječanstvu, a Musk je ipak odlučio izaći iz odbora zaklade.

Novi alat OpenAI-ja za provjeru vjerodostojnosti određenog teksta izuzetno je jednostavan za korištenje.

Dovoljno je posjetiti AI klasifikator - prijavite se te kopirajte i zalijepite blok teksta koji želite provjeriti. Klasifikator će zatim rangirati tekst na ljestvici kao: vjerojatno da ga je generirala umjetna inteligencija, eventualno nejasan, malo vjerojatan ili vrlo malo vjerojatan.

Iako ovo zvuči korisno u rješavanju nekih nedoumica oko teksta pisanog umjetnom inteligencijom, OpenAI vrlo jasno daje do znanja da postoje upozorenja. Naprimjer, prema OpenAI-ju, ‘klasifikator nije potpuno pouzdan’.

‘U našim procjenama engleskih tekstova, naš klasifikator ispravno identificira sa sigurnošću od 26 posto tekst napisan umjetnom inteligencijom kao 'vjerojatno napisan umjetnom inteligencijom', a u devet posto slučajeva netočno označava tekst koji je napisao čovjek kao tekst napisan umjetnom inteligencijom', navodi tvrtka u objavi na blogu.

Postoje i druga ograničenja s klasifikatorom kojima se OpenAI bavi u svojoj najavi. Naprimjer, klasifikator radi znatno lošije s tekstom manjim od 1000 riječi. Ponekad može lažno identificirati sadržaj koji su napisali ljudi kao tekst koji je stvorilo računalo.

OpenAI nije prvi koji je objavio alat što pomaže u otkrivanju kada je tekst računalno generiran. Zapravo, to nije prvi alat za klasifikaciju koji je objavila sama tvrtka. Međutim, prema OpenAI-ju, ‘znatno je pouzdaniji’ od njihovog prethodnog alata.

Ipak, proći će još dosta vremena prije nego što se učitelji i edukatori budu mogli pouzdano osloniti na bilo koji alat za otkrivanje umjetne inteligencije kako bi otkrili varanje u učionici.