JENSEN HUANG

Šef američkog tehnološkog diva: 'Područje umjetne inteligencije se naglo širi, trebaju nam zakoni i društvene norme'

25.01.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Područje umjetne inteligencije naglo se širi i stvorit će moćne alate koji zahtijevaju zakonsku regulativu i društvene norme, upozorio je izvršni direktor američkog tehnološkog diva Nvidia Jensen Huang

Huang spada među važne aktere na području umjetne inteligencije jer se Nvidijini čipovi koriste u najsuvremenijim uređajima, poput superračunala koje je Microsoft napravio za startup OpenAI.

Na skupu u Stockholmu dužnosnici su u utorak objavili da Nvidijinim alatima nadograđuju najbrže švedsko superračunalo kako bi, između ostalog, razvili 'veliki jezični model' koji će tečno govoriti švedski.

'Zapamtite, ako dobro razmislite, shvatit ćete da sve što vam je životu bilo korisno, otvorilo vam je nove mogućnosti ili je bilo sjajno za društvo, vjerojatno može biti i štetno', upozorio je šef američke tvrtke.

Političari poput Teda Lieua, zastupnika demokrata iz Kalifornije u Zastupničkom domu američkog Kongresa, smatraju da bi SAD trebao osnovati saveznu agenciju za regulaciju umjetne inteligencije. U članku objavljenom u ponedjeljak u New York Timesu Lieu je upozorio da sustavi poput softvera za prepoznavanje lica, koje koristi policija, mogu pogrešno identificirati nevine ljude iz manjinskih skupina.

Standarde za sigurnu umjetnu inteligenciju trebale bi utvrdili inženjerske komore, po uzoru na model u medicini, smatra šef Nvidije. Naglašava ipak da će ključnu ulogu odigrati zakoni i društvene norme. 'Kakva će biti društvena norma za korištenje (umjetne inteligencije)? Kakve zakonske norme moramo utvrditi za njezinu upotrebu?' sažeo je Huang važna otvorena pitanja. Ništa još nije definitivno određeno, naglasio je.