TECHCRUNCH BALKAN

Domaći startup Sizem putuje u Berlin

04.07.2013 u 16:57

Bionic
Reading

Aplikacija koja voli vaše grudi izborila je mjesto i termin za predstavljanje na prestižnoj konferenciji TechCrunch Disrupt, koja će biti održana u Berlinu od 26. do 29. listopada

Treća postaja četverodnevne balkanske turneje, na koju se uz podršku Netokracije uputio TechCrunchov urednik John Biggs, bila je održana u klubu Pepermint u Zagrebu.

Prethodne dvije - u Sofiji i Beogradu - izazvale su, prema riječima urednika NetokracijeIvana Brezaka Brkana, veliko zanimanje i ponudile startupima priliku za predstavljanje i umrežavanje.

Zagreb u tom smislu nije podbacio. Osim Biggsa, u ne posve sretno odabranom prostoru kluba Pepermint mogli su se sresti i porazgovarati ne samo s predstavnikom jednog od najvećih tehnoloških medija online, već i s ljudima iz investicijskih fondova (recimo, bugarski Eleven), akceleratora (hub:raum, Kitchen Budapest), poduzetnicima i anđelima ulagačima (Damir Sabol), šefovima domaćih i inozemnih IT tvrtki (Nataša Đukanović, Saša Kramar, Daniel Ackermann, Hrvoje Bujas...), kao i s kolegama iz zemlje i inozemstva.

Hub:raum - put do 200 milijuna korisnika

Boris Drilo, operativni direktor Sektora za korporativnu strategiju i poslovne inovacije Hrvatskog telekoma, najavio je kako će ta tvrtka poslužiti za selekciju kandidata za hub:raum, telekomunikacijski startup akcelerator koji ima podršku Deutsche Telekoma i tvrtke za kapitalna ulaganja T-Venture.

'Želimo domaćim startupima osigurati našu pomoć u vidu znanja, stručnosti i financiranja te pristup do mentora iz Europe i SAD-a te 200 milijuna korisnika DT-ovih usluga', naglasio je. U projektu će također sudjelovati i Iskon, koji je nedavno najavio pokretanje vlastitog akceleratora. Više o hub:raumu pročitajte u članku Stiže startup akcelerator za 200 milijuna kupaca

Biggs je u svom predavanju istaknuo kako se nagledao nedovoljno promišljenih, loše napisanih, predstavljenih i izvedenih projekata u kojima pokretači moraju raditi sve, pa je upozorio startupe kako moraju pripremni dio posla odraditi kvalitetno, žele li da ih ulagači ozbiljno uzmu u obzir.

Tehnologija i inovacije su važni, naglasio je, ali je podjednako bitno imati u vidu i ljudski aspekt - koji problem se rješava i kako - kao i reći nešto o sebi. Uz to, važno je i dobro odabrati kome se obratiti s projektom, kao i što priopćavati jednom kad je kontakt uspostavljen.

Pet domaćih, jedan strani

Sizem se u mini natjecanju startupa pokazao u boljem svjetlu od konkurencije, koju su činili pet domaćih i jedan izraelski startup. Vidjelo se kako je projekt napredovao - proširen je i konkretniji, a dobio je i neke nove mogućnosti.

Ana Kolarević se ponovno pokazala kao kompetentna pitcherica, s izvrsnim osjećajem za slogane koji lako ulaze u uho (recimo, alat za internu analizu podataka prikupljenih aplikacijom nazvala je 'Google Analyticsom za grudi').

Ipak, trebala bi više voditi računa o tome da predstavlja izrazito ženski proizvod često dominantno muškoj publici i više se fokusirati na prednosti koje njena aplikacija ima u odnosu na konkurenciju (umjesto što vrijeme troši na pljuckanje na istu).

Natjecali su se također i javnosti već poznat Mash.me (kojima je predloženo da razmisle o razvoju modula koji bi bio namijenjen zabavi za odrasle) te Visiobike (električni bicikl hrvatske proizvodnje integriran s pametnim telefonom), Usertest.me (alat za softversko testiranje online), CollabMate.me (aplikacija za olakšavanje podjele poslova u domaćinstvu) i izraelska Lawya.com (aplikacija s besplatnim pravnim savjetima).

Turneja će biti nastavljena i završena u Ljubljani.