ELEKTRIČNA VOZILA

Dolazi li nam iCar? Bivši Teslin voditelj od nedavno radi za Apple

08.11.2021 u 11:22

Bionic
Reading

CJ Moore, bivši direktor Teslinog odjela za razvoj sustaga za automatiziranu vožnju Autodrive je tijekom rada u Tesli često kritizirao Elona Muska zbog prenapuhanih tvrdji o sustavu

Apple do danas nije bio pretjerano vokalan oko planova o izradi električnih automobila, što ne znači da na njima ne rade. Prema Bloombergu, proizvođač iPhonea uposlio je softverskog inženjera iz Tesle koji je radio na softveru Autopilot. Insajderi su Bloombergu dojavili da je riječ o Christopheru 'CJ' Mooreu čiji će zadatak u Appleu biti razvoj sotfvera za automatsku vožnju. Moore će surađšivati sa Stuartom Bowersom, još jednim bivšim djelatnikom Tesle koji je do nedavno radio kao potpredsjednik inženjeringa.

Moore je tijekom rada u Tesli često izračavao zabrinutost oko pretjeranog reklamiranja Elona Muska koji je sustav za asistiranu vožnju nazvao 'potpuno autonomnim'. Musk je u siječnju 2021. izjavio da je 'uvjeren da će automobili do kraja godine moći voziti bez ljudske asistencije'. Softver za autonomnu vožnju koji je trenutno u fazi beta testiranja automobile bar za sad ne može voziti bez ljudske pomoći - vozač tijekom vožnje i dalje mora kontrolirati vozilo.

Moore je rekao da su Teslina vozila trenutno na 'razini 2' što znači da vozilu tijekom vožnje treba nadzor. Usporedbe radi, stopostotna autonomija doseže se na razini 5. Moorea se i danas citira kao svjedoka u slučaju sudara automobila Tesla u kojem su poginule četiri osobe. Prva izvješća spominjala su da nitko nije bio na vozačkom mjestu, dok je National Transportation Safety Board prošlog mjeseca objavio da je u trenu udara vozač ipak bio na svojem mjestu, izvještava Verge.

Appleovo nastojanje u polju električnih automobila pod kodnim imenom Project Titan i dalje je zavijeno velom tajne. Ono što znamo, doduše, je da Apple aktivno 'sakuplja' stručnjake za električna vozila koji su do nedavno radili ili još rade u drugim kompanijama - uključujući one iz Tesle.

Nakon što je Ford unajmio voditelja Appleovog projekta za električna vozila, Apple ga je zamijenio sa bivšim tehničkim direktorom iz Adobea i izvršnim direktorom za Apple Watch Kevinom Lynchem. Apple je također zaposlio Ulricha Kraza, suosnivača Canooa koji je BMW-u pomogao pri radu na programima i3 i i8. Apple je također nedavno Tesli oteo dizajnera Andrewa Kima, stručnjaka za sustave vožnje Michaela Schwekutscha i potpredsjednika odjela za inženjering interijera i eksterijera Stevea MacManusa.