KRITIČARI REKLI SVOJE

Dolaze promjene: Zasloni smartfona više nikada neće biti isti

23.08.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Essential Phone Andyja Rubina prvi je pametni telefon koji je na dosad glatkim zaslonima dobio urez. Evo što kritičari misle o tome

Otkad se 2007. godine pojavio prvi iPhone svi zasloni pametnih telefona bili su savršeno četverokutni. To se počinje mijenjati.

Zahvaljujući sadašnjim tehničkim ograničenjima i potrebom da se proizvodi razlikuju međusobno na nakrcanom i kompetitivnom tržištu pojedini modeli smartfona koji će biti predstavljeni tijekom nadolazeće jeseni imat će ureze ili izreze na zaslonu. 

Imat će ga, recimo, pri vrhu zaslona novo, redizajnirano izdanje iPhonea gdje će na pola dijeliti statusnu traku sa sličicom koja označava jačinu signala i satom kako bi na zaslonu koji se proteže od ruba do ruba bilo prostora za prednju kameru.

No Apple neće biti prva tvrtka koja će ponuditi takav pametni telefon. Primat mu je već preuzeo Essential PH-1, prvi uređaj tvrtke koju je osnovao i predvodi tvorac operativnog sustava Android Andy Rubin.

Dostupan je putem prednarudžbi, a krenule su i prve inozemne recenzije. Prema onima koje su prikupili u Business Insideru, čini se kako ih se urez nije naročito dojmio.

Oko Kiklopovo

Tako ga Dieter Bohn iz Vergea uspoređuje s okom Kiklopa koje ne odvlači pozornost koliko bi se moglo isprva činiti. 

Chris Velazco (Engadget) smatra ga pomalo čudnim, ali se slaže s ocjenom kako ne smeta doista, uglavnom zahvaljujući načinu na koji Android popunjava traku s obavijestima. No, upozorava kako ima aplikacija koje ne koriste mogućnosti koje nudi jedinstveni zaslon. 

Nicole Nguyen iz Buzzfeeda kaže kako na tom dijelu zaslona živi većina obavijesti te kako Essential proaktivno radi s autorima 100 top aplikacija kako bi počeli koristiti nove mogućnosti.

Joshua Vergara (Android Authority) urez je proglasio jedinstvenim, unatoč tome što narušava inače vrlo ugodan zaslon.

Dave Lee (BBC) ocijenio je kako ima smisla jer koristi dio zaslona koji većina aplikacija trenutno zanemaruje, a pritom ne ometa prikaz slike preko cijelog zaslona. 

Blair Hanley Frank (Venture Beat) naglašava kako je u uspravnom načinu rada gornje dijelove neki kompatibilnih aplikacija, poput Snapchata, moguće podijeliti u dva dijela, dok u vodoravnom aplikacije uglavnom ignoriraju urez. 

Chris Davies (Slashgear) kaže kako ga nakon nekog vremena prestanete primjećivati, čak i pri gledanju sadržaja u vodoravnom načinu rada.  

Karissa Bell (Mashable) požalila se kako urez izgleda uvrnuto, u dovoljnoj mjeri da odvrati neke potencijalne kupce. Ipak, priznaje kako ju nije smetao pri korištenju. 

David Pierce (Wired) naveo je kako prvih sat vremena nije mogao prestati zuriti u njega, da bi ga nakon toga prestao primjećivati.