snimanje, produkcija i postprodukcija

Dolaskom YouTubera otvorilo se dosta novih radnih mjesta; evo što se sve nudi i koliko ‘pomagači’ zarađuju

17.11.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Desetke ili stotine milijuna sljedbenika na popularnoj videoplatformi YouTube ima samo mali broj korisnika, no oni koji ih imaju, na njima prilično zarađuju. Ipak, i oni sami trebaju pomagače jer održavanje takvih naloga na YouTubeu i više je od posla za jednu osobu

Neki YouTube influenceri prilično su uspješni u svom radu. Kreativnošću su doveli do znatne popularnosti pa tako neki od njih prilično dobro zarađuju. Uzmimo za primjer Jimmyja Donaldsona iz Sjeverne Karoline. Poznat je po ekstravagantnim i maštovitim izazovima koje objavljuje na svojem kanalu MrBeast, ima 111 milijuna pretplatnika, a od objava na mrežama samo prošle godine zaradio je vrtoglavih 54 milijuna dolara.

Upravo on često objavljuje oglase za posao, jer mu s kanalom definitivno treba pomoć, a zaposlenja su najčešće YouTube producent, dizajner sličica - screenshota videa ili videomontažer.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TheReportOfTheWeek

Video montažeri su posebno zaduženi za odabir, rezanje i slaganje materijala video zapisa. Dok neki kreatori YouTubea, poput MrBeasta, imaju interne timove urednika koji su zaposleni na puno radno vrijeme, drugi urednici rade kao slobodnjaci i vode vlastite tvrtke.

Mnogi YouTuberi posebnu pažnju pridaju izradi ‘sličica’ (screenshota), malih slika koje služe kao pretpregled videa. Upravo te ‘sličice’ ključan su faktor u tome što će privući pozornost publike i uvjeriti ih da pogledaju na video, a što ih čini ključnim za konačni uspjeh videa.

MrBeast Izvor: Profimedia / Autor: Vivien Killilea / Getty images / Profimedia

Kako postati YouTube video urednik

Baš kao i u drugim zanimanjima, postati etablirani YouTube urednik često ovisi o izgradnji pravih veza.

Taylor King, koja je uređivala videozapise za YouTubericu Alishu Marie, ušla je u posao kroz umrežavanje i besplatno obavljanje posla za kreatore kako bi naučili vještine uređivanja. Možda će biti dovoljno pokazati želju i predanost i uspostaviti prave veze na mreži, čak i bez osobnog susreta s kreatorima. King je za to uglavnom koristila Instagram.

‘Stalno šaljem DM ljudima i mislim da nema ništa loše u tome da priznaš da si nečiji obožavatelj’, rekla je ranije za Insider.

David Stack, koji je također slobodnjak koji nudi usluge kreatorima YT sadržaja, radio je godinu dana za MrBeasta i to nakon što ga je kontaktirao putem direktnih poruka na Twitteru.

Koliko YouTube pomagači zarađuju

Zarađivati ​​dobar novac kao urednik pri stvaranju videa zahtijeva kombinaciju vještine, dosljednosti i samopouzdanja.

Stack je rekao da uvijek pokušava naučiti nove tehnike i držati korak s iskusnijim urednicima. ‘Volim gledati online tečajeve umjetnosti i kreativnosti sa sveučilišta poput Harvarda’, rekao je Stack ranije za Insider. Urednici iz velikih kuća poput Disneya ili Pixara često tamo drže predavanja.

Iznos koji zarađuju YouTube pomagači uvelike varira ovisno o popularnosti samog kanala, a pregledom dostupnih otvorenih radnih mjesta jasno je da, na primjer, scenarist za YouTube videe može zaraditi oko 300 tisuća, a videoproducent gotovo 500 tisuća kuna godišnje.