TEHNO SAVJETI

Postanite majstorom YouTubea uz ove jednostavne trikove

16.10.2022 u 19:55

Bionic
Reading

YouTube ima hrpu zanimljivih trikova i pametnih značajki koje možete iskoristiti tijekom svakodnevnog korištenja, a mi smo izabrali one najbolje

Bez obzira koliko vremena tjedno provodite na YouTubeu, uvijek postoje načini na koje to iskustvo učiniti još boljim. Ovo su trikovi za popularnu aplikaciju koje još možda niste otkrili.

Pomičite video sličicu za sličicom

Zašto bi itko htio micati video za samo jednu sliku? Neki tvorci sadržaja u videima vole prikazivati poruke ili slike samo na djelić sekunde, a tu je i mogućnost snimanja savršene slike ekrana. U svakom slučaju, ovakvo micanje može se raditi nakon što pauzirate video te na računalu pritisnete točku ili zarez (značajka ne radi na TV-u niti mobilnim uređajima).

Precizna pretraga po ključnoj riječi

Uz preko milijardu dostupnih videa i oko 300 sati dodanih svake minute, na YouTubeu se možete vrlo lako izgubiti tražeći baš ono što želite. Ako tražite videa koja u naslovu imaju doslovno riječi koje želite, morat ćete koristiti prefiks 'allintitle:' (bez navodnika). Drugim riječima, ako u pretragu napišete 'mama i tata', YouTube će izlistati videa vezana uz tu temu, a ako napišete 'allintitle: mama i tata', dobit ćete one koji u naslovu imaju riječi 'mama i tata'.

Znate li za ove korisne kratice?

Premda najviše volimo listanje od sličice do sličice, evo još nekoliko kratica koje bi vam se mogle svidjeti:

  • K: pauza
  • J: premotajte nazad za 10 sekundi
  • L: premotajte naprijed za 10 sekundi
  • M: utišajte zvuk
  • 0 (nula): skok na početak videa
  • 1 do 9: skok na 10 do 90 posto videa.

Usporite video

Da biste usporili neki video zato što se, recimo, radi o uputama koje se prebrzo vrte, kliknite na zupčanik u donjem desnom kutu videa i birajte Speed (brzinu), nakon čega sve možete reducirati do 25 posto originalne brzine, objašnjava MakeUseOf.

Napravite poveznicu na video s početkom u određenom vremenu

Ako videa često dijelite s prijateljima, vjerojatno ste se više od jednom našli u situaciji da ste im htjeli obratiti pažnju na određeni dio videa, što je u redu ako je dug minutu ili dvije, no postaje problem ako traje dva sata.

Nasreću, YouTube ima opciju stvaranja poveznice s timepstampom koji započinje reprodukciju na točno određenom dijelu videa. Za dodavanje oznake kliknite na dijeljenje, stavite kvačicu na opciju Start at (počni na) i upišite vrijeme koje želite.