DEKANI ZA OBNOVLJIVU ENERGIJU

Devet fakulteta otvara programe za održivu energetiku

  • Autor: Bruno Kartus
  • Zadnja izmjena 20.04.2011 10:20
  • Objavljeno 20.04.2011 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dekani devet fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u utorak su potpisali deklaraciju o obnovljivim izvorima energije kojom najavljuju pokretanje novog multidisciplinarnog istraživačko-razvojnog programa

Na devet fakulteta najavljuju pokretanje novog programa kojim će se proučavati, istraživati i unapređivati područje vezano za obnovljive izvore energije, napredne energetske mreže i energetsku učinkovitost.

Tom deklaracijom, potpisanom uz prisutnost rektora Alekse Bjeliša, dekani su izrazili spremnost preuzeti društvenu odgovornost u istraživanju i razvoju novih energetskih tehnologija i sustava. Istaknuli su da bi rezultati tih novih programa trebali biti napredni koncepti i tehnološke podloge za razvoj energetske industrije u Hrvatskoj u području obnovljivih izvora energije. Deklaracijom su se zauzeli i za zajedničko djelovanje gospodarstva, politike i znanosti.

U svom predavanju na okruglom stolu povodom potpisivanja deklaracije, prof. dr. sc. Tajana Krička naglasila je da Hrvatska ima dobre mogućnosti za proizvodnju biomase. Proizvodnja šumske biomase, rekla je Krička, iznosi dva milijuna tona godišnje, a trećina biomase s poljoprivrednih površina 1,3 milijuna tona godišnje. K tome treba dodati 150 tisuća tona ostataka iz prehrambene industrije.

Govoreći o primjerima projekata koji bi se mogli pokrenuti u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Neven Duić naveo je da bi opremanje 100 tisuća krovova uređajima za iskorištavanje solarne energije otvorilo dvije tisuće radnih mjesta. 'Sve se može pokriti domaćim snagama', istaknuo je Duić. Instalacijom 100 tisuća dizalica topline, za grijanje i hlađenje prostora te grijanje tople vode, otvorilo bi se 1200 radnih mjesta. Prilagodba stambenih građevina modernim energetskim standardima vrlo povoljno djelovala bi na građevinsku industriju koja bi imala priliku otvoriti novih 25 tisuća radnih mjesta.

Istraživački projekti, ističe se u deklaraciji objavljenoj na web sjedištu sveučilišta, trebaju biti usklađeni i usko povezani s gospodarstvom. U radu okruglog stola održanog na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu sudjelovalo je pet stotina sudionika iz akademske zajednice, politike i gospodarstva, a inicijativu je pokrenulo devet fakulteta tehničkog i biotehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu. Dekani tih fakulteta pozvali su Vladu RH, ministarstava i gospodarstvenike na aktivno sudjelovanje u programu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi