IFA 2014

Deutsche Telekom ima prvu fiksno-mobilnu mrežu na svijetu

10.09.2014 u 10:43

Bionic
Reading

DT je prvi telekom koji će koristiti hibridnu tehnologiju internetskog povezivanja. Kad korisnici budu pristupali mreži kod kuće, novi router Speedport Hybrid automatski će kombinirati bandwidth fiksne i mobilne mreže za postizanje veće brzine

Sajam IFA 2014 ponudio je mnoštvo novih uređaja, no predstavljene su i neke nove usluge. Tako je DT ponudio nove pakete pod imenom MagentaEINS, koji objedinjavaju mobilne i fiksne usluge.

Bez obzira jesu li kod kuće ili izvan nje, korisnici mogu uvijek na raspolaganju imati flat-rate na uređajima, visokobrzinsko surfanje i atraktivan TV program. Osim toga, paketi uključuju i neograničeno slanje SMS poruka.

Korisnici mogu kod kuće surfati do 100 Mbit/s, ovisno o jednome od tri paketa koji stoje od 50 do 65 eura, dok je korisnicima mobilnog interneta osigurana 4G brzina, do 150 Mbit/s. Hibridni routeri omogućuju tako korištenje punog kapaciteta i mobilnih i fiksnih mreža.


Također, korisnici mogu dodavati opcije koje žele, kao što je veća zapremina za pohranu podataka ili dodatne SIM kartice. Korisnicima najvećeg paketa na raspolaganju je 100 SD i 47 HD kanala na DT-ovoj platformi za IPTV.

Inače, DT je prvi operator koji će u Njemačkoj koristiti hibridnu tehnologiju internetskog povezivanja. Kad korisnici budu pristupali mreži kod kuće, novi router Speedport Hybrid automatski će kombinirati bandwidth fiksne i mobilne mreže za postizanje veće brzine.

Kombinacija ADSL-a i LTE-ja omogućit će brzi internetski pristup, čak i zonama slabije pokrivenosti. Router će kao osnovnu mrežu postaviti onu fiksnu za data transfer, a mobilna će se dizati u trenucima potrebe.

Sustav će početi funkcionirati ove jeseni u nekim gradovima Njemačke, a bit će dostupan u cijeloj državi na proljeće. Kasnije te godine, ovaj sustav imat će i TV funkcionalnost.


DT je ujedno i prvi partner start-up tvrtke Yetu koja je razvila prvu otvorenu platformu koja omogućuje kućanskim uređajima da ih koriste na svakome operativnom sustavu i terminalu.

Platforma spaja sve uređaje na IP protokolu kao što su PC-jevi, tableti, smartfoni, konzole i TV uređaji sa sustavima za energiju, sigurnost ili zdravlje kojima se može daljinski upravljati. Kompletan softver funkcionira na svim operativnim sustavima i može se slobodno nadograđivati.

Čip u hardverskoj jedinici s jedinstvenim kriptografskim ključem omogućuje da samo korisnik u svakome trenutku može pristupiti podacima koji su sigurnosno zaštićeni.