RECENZIJA

Dell Inspiron 5559 - kompaktan, lijep i skup

20.12.2015 u 19:33

Bionic
Reading

Ponuda prijenosnika američkog proizvođača Della odnedavno je pojačana 15-inčnim Inspironom iz serije 5000. Ovaj kompaktni laptop nastoji akomodirati najširem spektru korisnika nizom podesivih opcija, a ja sam dobio priliku poigrati se njegovom inačicom srednje klase - Inspironom 15 5559

Ovo je malo obeshrabrujuće, s obzirom na to da za 'gospodina prosječnog' treba iskeširati vrtoglavih 7.600 kuna. Uzevši za račun opremu high-end inačice novog Inspirona te koliko se za nju treba dati, drago mi je što sam za recenziju dobio verziju od čije cijene mi se nije otopilo lice.

Notebook Inspiron 5559 odiše jednostavnim minimalističkim dizajnom, malom težinom, velikim spektrom opcija te širokim područjem djelovanja. Pod ovim mislim rad na svemu od surfanja Youtubeom (s kojim sam, ironično, imao problema zbog drajvera za grafičku) do igranja videoigara. Prije nego što se poveselite i zamislite da na 5999-ki pokrećete najnovije naslove u maksimalnim detaljima, molio bih vas za malo rezerve.

Premda u sebi gaji odvojenu grafiku u vidu Radeona R5 M335 s 4 gigabajta memorije, on i dalje nije isklesan da bi tjerao najmoćnije naslove na tržištu. I iskreno – ne zamjeram mu s obzirom da je težak nešto manje od 2,3 kilograma. Dakle s obzirom da se radi o iznimnom lakom laptopu za dane performanse, nije neobično očekivati da gejmeri možda u njemu neće pronaći sve što su željeli. Opet, iz osobnog iskustva znam koliko teže i griju punokrvni gejmerski laptopi i otvoreno vam mogu reći da odsutnost osjećaja odumiranja nogu pod pritiskom pet kila teškog čudovišta uz zagrijavanje na 40 stupnjeva Celzijusa smatram svojevrsnim plusom.

Inspironov ekran od petnaest inča moguće je naručiti u HD i Full HD razlučivosti. Verzija koju sam recenzirao došla je u onoj slabijoj, premda ne mogu reći da mi je u bilo kojem trenu tijekom korištenja usfalilo piksela. Ekran koristi LED TrueLife displej s integriranom HD kamerom te prikazuje boje relativno precizno, uz solidan raspon vidljivih kutova gledanja.

Što se opcija spajanja tiče, 5559 koristi BlueTooth 4.0, jedan USB 3.0 i dva USB 2.0. Za dinosauruse koji još i dan danas mahnito koriste optičke medije tu je i DVD snimalica s osam brzina. E sad, ako ste ikad koristili USB portove, vjerojatno ste se bar jednom suočili s problemom okretanja priključka na krivu stranu. Zbog meni nepoznatih razloga ovaj Inspiron ima toliko rigidne USB portove da sam na mahove imao osjećaj kao da mu priključivanjem najobičnijeg miša radim računalnu verziju najbolnije kolonoskopije u povijesti. USB, ruku na srce, radi savršeno, no iskreno – priključivanje uređaja možda je moglo je biti i bolje. Pored USB-a, optike i Bluetootha, ovaj prijenosnik koristi i čitač kartica.

Mrežni adapter od 10/100 Mbpsa radi savršeno, kao i njegov kolega – Intelov Dual Band bežični adapter AC 3160

Tipkovnica, prema službenim stranicama, dolazi u dvije varijante – osvijetljenoj i onoj nešto manje osvijetljenoj. Očekivano, dobio sam potonju, premda zbog prirode posla nisam ni u jednom trenu imao problem sa zjakanjem prema njoj kada bi mi pobjegla tipka. Prosječni korisnik bi, realno, tijekom rada u poluzatamnjenom ili kompletno mračnom prostoru ovdje mogao imati problema. Što se touchpada tiče, moram priznati da se radi o vrlo elegantnom multitouchu rezolucije 1211 x 1267 dpi koji, premda nije kao onaj kod Applea, dolazi dosta blizu.

Što se zvuka tiče, laptop koristi dva mala MaxxVoice zvučnika, čije piskutanje možete elegantno zaobići korištenjem dobrog starog priključka za slušalice.

Za kraj - zapremnina. Moja verzija Inspirona 5559 dolazi s diskom od terabajta, što je dovoljno za bilo kakav laptop ove klase, premda ne bih prigovarao da se pod kućištem nalazi i njegov mali prijatelj SSD. Ovako učitavanje, makar ne pretjerano dugo, i dalje traje dulje nego što sam navikao na nekim drugim prijenosnicima u Inspironovom cjenovnom rangu.


Ponovno se vraćamo na cijenu. Ovaj prijenosnik ima divno kućište od aluminija, solidnu plastičnu unutrašnjost otpornu na packe, kao i solidne komponente. Problem je u tome što njegovu malu težinu, nisku temperaturu rada i sveobuhvatne performanse morate skupo platiti. Možda čak skuplje nego da ste se odlučili za neki specijalizirani izbor (pisanje, grafika ili gejming) te kupili odgovarajući prijenosnik upravo za tu namjenu. Dell Inspiron 5559 je dobar laptop, no iskreno, mislim da će se za njega zbog cijene opredijeliti samo dio potencijalnih kupaca.

Ocjena: -4

Prijenosnik Dell Inspiron 15 5559

CPU: Intel Core i7-6500U
2.5GHz / 3.1GHz / 4MB Smart Cache / 2 Cores
Prikaz: 15.6" HD LED TrueLife display (1366 x 768)
RAM: 8GB (2x4) 1600MHz DDR3L
Hard Disk: 1TB Serial-ATA (5400 rpm) drive
DVDRW: 8x DVD±/R/±RW drive
Video: AMD Radeon R5 M335 4GB DDR3
Audio: Waves MaxxVoice, stereo zvučnici, digitalni mikrofon
Mreža: 10/100Mbps network adapter
WLAN: Intel Dual Band Wireless-AC 3160 (802.11ac/a/b/g/n)
Bluetooth: Dell Bluetooth 4.0 adapter
Ulazi: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x HDMI, 1x headset, 1x RJ45
I/O slotovi: Media Card reader
Baterija
: Li-Ion battery 40Whr, AC adapter
OS: Microsoft Windows 8.1 64bit/ 10 64 bit
Težina:
2,3 kg

cijena: 7.399.01 kuna (instar