RASPRAVA O PANDEMIJI

Crna prognoza Billa Gatesa: Koronu smo preživjeli, no još jedan takav virus uništio bi ljudsko društvo

10.06.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Bivši šef Microsofta tijekom samita Time 100 zaključio je da je svijet imao sreće s covidom-19: 'Virus je mogao uzrokovati puno veći broj smrti', rekao je

Cijena borbe protiv koronavirusa zbilja je visoka, od velikog broja ljudskih žrtava do ekonomske nestabilnosti, no Bill Gates vjeruje da je čovječanstvo imalo sreće zato što je virus mogao biti još razorniji, piše Time.

'Moram priznati da je, uz 20 milijuna mrtvih, od kojih je milijun iz SAD-a, covid-19 mogao biti puno smrtonosniji. Imali smo sreće da je smrtnost u prosjeku iznosila 0,2 posto', rekao je Gates u razgovoru s novinarkom Alice Park tijekom samita Time 100 u New Yorku.

Premda službeni broj žrtava covida-19 iznosi oko 6,3 milijuna, stručnjaci procjenjuju da je pravi broj puno veći. WHO je u svibnju procijenio da je s pandemijom tijekom 2020. i 2021. povezano preko 14,9 milijuna dodatnih smrtnih slučajeva.

Gates također upozorava da ne bismo smjeli računati na slučajnu sreću tijekom iduće globalne pandemije. 'S obzirom na to koliko je covid-19 destabilizirao regiju, još jedan virus sa sličnim mortalitetom, od recimo pet posto, uništio bi ljudsko društvo kakvo poznajemo.'

Gates također vjeruje da će ljudi vjerojatno doživjeti sljedeću pandemiju rekavši da 'šansa za pojavu druge pandemije u idućih 20 godina, bila ona prirodna, bila namjerno stvorena, iznosi oko 50 posto'.

Ovakvo je upozorenje prilično uznemirujuće s obzirom na to da dolazi od osobe koja je provela više od dva desetljeća boreći se protiv najvećih prijetnja čovječanstvu putem zaklade Bill & Melinda Gates. Gates je u to vrijeme zahvaljujući povjerenju u tehnologiju i znanost razvio reputaciju jednog od najvećih pokrovitelja i promicatelja razvoja cjepiva protiv zaraznih bolesti. Njegove su investicije u distribuciju cjepiva protiv pneumokokne bolesti, rotavirusa i malarije pomogle mnogima.

  • +13
Bill i Phoebe Gates Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Premda Gates nije sramežljiv kad je riječ o dizanju uzbuna (poput 2015., kad je upozorio da svijet nije spreman za novu pandemiju), on i dalje ne zagovara propast. Štoviše, u nekoliko navrata rekao je da su pandemije neminovne. Na koncu, njegova se najnovija knjiga zove 'Kako spriječiti sljedeću pandemiju'. Covid-19 je stvorio jedinstvenu priliku za sprječavanje iduće i svih nadolazećih pandemija - samo ako je svijet spreman napraviti nekoliko ključnih investicija.

Gates, naime, predlaže stvaranje tima za odgovor na globalne epidemije i mobilizaciju, a koji bi se sastojao od 3000 stručnjaka za zarazne bolesti i nadgledala bi ga Svjetska zdravstvena organizacija. Skupina bi, među ostalim, pomogla izradom vježbi za slučaj zaraza u raznim zemljama kako bi testirala njihovu spremnost.

Cijena financiranja ovakvog tima iznosila bi oko milijardu dolara godišnje, kaže Gates, uz naglasak da je riječ o vrlo maloj cijeni u usporedbi s posljedicama covida koje još danas osjećamo.