ispod radara

Dok su sve oči uprte u Covid-19, bolnicama i staračkim domovima šire se opasne infekcije otporne na lijekove

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 28.01.2021 10:08
  • Objavljeno 28.01.2021 u 10:08
Laboratorijska tehničarka drži Petrijevu zdjelicu koja sadrži bakteriju Klebsiella pneumoniae

Laboratorijska tehničarka drži Petrijevu zdjelicu koja sadrži bakteriju Klebsiella pneumoniae

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: CDC

Zbog često kaotičnog odgovora na pandemiju Covida-19, bolnicama i staračkim domovima šire se bolesti koje prenose razne bakterije, virusi i gljivice

Pojavom i širenjem Covida-19, bolnice i starački domovi pokušali su zaustaviti širenje virusa koristeći oskudnu zaštitnu opremu - maske, rukavice, pregače... To je pomoglo ublažiti zračni prijenos virusa no čini se da je istodobno pomoglo širenju različitih klica. Bakterije i gljivice otporne na lijekove iskoristile kaos pandemije kako bi se proširile u zdravstvenim ustanovama širom svijeta, piše novinar i dobitnik Pulitzerove nagrade Matt Richtel u New York Timesu.

Te bakterije i gljivice, baš poput Covida-19, napadaju starije ljude, nemoćne i one s ugroženim imunološkim sustavom. Prije pandemije u staračkim domovima i bolnicama puno se pažnje posvećivalo čišćenju soba i nošenju čiste odjeće, sve kako bi se spriječilo njihovo širenje.

No pojavom koronavirusa to je palo u drugi plan. Promjene u higijeni i druge prakse uzrokovane borbom protiv Covida-19 vjerojatno su pridonijele širenju klica otpornih na lijekove, upozoravaju stručnjaci. Fokus na pandemiju omogućio je širenje infekcija otpornih na lijekove.

Akutni pijelonefritis izazvan bakterijama Acinetobacter

Akutni pijelonefritis izazvan bakterijama Acinetobacter

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: Science Photo Library

Izolirane epidemije raznih infekcija otpornih na lijekove zabilježene su na Floridi, u New Jerseyu i Kaliforniji, ali i u Indiji, Italiji, Peruu i Francuskoj. Ukupne brojke teško je pratiti, jer su svi resursi u mnogim staračkim domovima i bolnicama preusmjeravani na Covid-19.

Posebno su problematični sve veći brojevi slučajeva gljivica Candida auris, protiv kojih se prije pandemije pokušalo boriti povećanim probirom, izolacijom zaraženih pacijenata i boljom higijenom.

  • +2

Bakterije i gljivice koje se šire bolnicama i staračkim domovima

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: DENNIS KUNKEL MICROSCOPY

Javljaju se i štetne bakterije otporne na lijekove, uključujući Acinetobacter baumannii otpornu na antibiotik karbapenem; američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti to smatraju 'velikom prijetnjom zdravlju'. Ova bakterija se u prosincu pojavila u bolnici u New Jerseyu s oko 500 kreveta. Bolnicama u Italiji i Peruu širi se bakterije Klebsiella pneumoniae.

No to ne znači da je porastao broj svih vrsta infekcija otpornih na lijekove. Neka istraživanja pokazuju da tijekom pandemije nije porastao broj slučajeva vezanih uz bakteriju Clostridioides difficile.

Ranija istraživanja pokazala su da čak 65 posto korisnika staračkih domova nosi neki oblik infekcije otporne na lijekove

Ranija istraživanja pokazala su da čak 65 posto korisnika staračkih domova nosi neki oblik infekcije otporne na lijekove

Izvor: BSIP / Profimedia / Autor: CHASSENET

Liječnici upozoravaju da se više pažnje mora posvetiti klicama otpornim na lijekove. Ranija istraživanja pokazala su da čak 65 posto korisnika staračkih domova nosi neki oblik infekcije otporne na lijekove.

Godinama se moglo čuti kako se bolnice, a posebno starački domovi, nemarno odnose prema infekcijama; dezinficiranje opreme, obučavanje osoblja, izoliranje zaraženih pacijenata i potraga za klicama, sve to košta i udara po džepu institucije zamišljene da liječe, zbrinjavaju i pritom donose profit.

Pojavom pandemije, infekcije otporne na lijekove raširile su se sobama intenzivne skrbi u kojima leže pacijenti na respiratorima. Širenju klica i baterija pomogla je i redovita i raširena upotreba steroida za liječenje Covida-19. Ovi lijekovi pomažu u ublažavanju najopasnijih simptoma virusa, ali pritom mogu oslabiti imunološki sustav i tako klicama olakšati ulazak u organizam.

Bakterije koje uzrokuju bolničku upalu pluća: Staphylococcus aureus (gore lijevo), Pseudomonas aeruginosa (gore desno), Klebsiella pneumoniae (dolje lijevo) i Escherichia coli (dolje desno)

Bakterije koje uzrokuju bolničku upalu pluća: Staphylococcus aureus (gore lijevo), Pseudomonas aeruginosa (gore desno), Klebsiella pneumoniae (dolje lijevo) i Escherichia coli (dolje desno)

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: KATERYNA KON

Početkom godine objavljen je izvještaj o pojavi Candide auris u bolnici na Floridi. Gljivica je pronađena na koži velikog broja pacijenata, s pacijenta na pacijenta širili su ih zdravstveni radnici koji su gljivice prenosili na pregačama, rukavicama, mobilnim uređajima i drugoj, aljkavo čišćenoj opremi.

Broj poznatih slučajeva infekcija uporno raste, a njihov je broj zasigurno daleko veći, strahuju stručnjaci. Poznati slučajevi vjerojatno su tek vrh ledenog brijega, piše New York Times, prenoseći bojazni infektologa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!