laboratorijska pretraga

Mislite da ste 'prehodali' koronu i htjeli biste se testirati? Otkrivamo sve o serološkim testovima, gdje se mogu obaviti i koliko koštaju

27.01.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Serološko testiranje je laboratorijska pretraga kojom se utvrđuju protutijela na uzročnika određene infekcije iz uzorka krvi, pa tako i protutijela na SARS-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19. Prisutnost protutijela pokazuje je li netko bio u kontaktu s uzročnikom bolesti

U slučaju Covida-19 serološki testovi dokazuju postojanje protutijela na novi koronavirus u krvi. Na temelju njih ne može se znati je li osoba trenutno zarazna pa se ne mogu koristiti u svrhu otkrivanja bolesti i zaraznosti neke osobe. Protutijela pronađena komercijalnim serološkim testom također ne znače nužno da je osoba imuna i da ne može ponovno oboljeti od Covida-19.

No želite li saznati jeste li možda bili asimptomatski bolesnik koji je prebolio Covid-19, a da to niste znali, ili vas zanima jesu li povišena temperatura, umor i slabost zbog kojih ste nekoliko dana preležali u krevetu imali veze s koronavirusom ili je bila riječ o običnoj prehladi, uvijek se možete testirati i otkriti imate li antitijela na virus koji uzrokuje Covid-19.

Ovom pretragom može se utvrditi prisutnost antitijela na virus koji uzrokuje Covid-19. Test daje rezultat koji se odnosi na sva antitijela na spike protein virusa. Osjetljivost testa je visoka ako se on radi dovoljno dugo nakon izlaganja virusu. Za pojavu antitijela najčešće je potrebno dva do tri tjedna nakon pojave simptoma.

Pozitivan ili negativan: Kako iščitati nalaze?

Ako je nalaz negativan, odnosno ako kod pacijenta nije nađena prisutnost antitijela, to ne isključuje prisutnost virusa SARS-CoV-2 u respiratornom sustavu pacijenta. Ako je od pojave simptoma, za koje je pacijent sumnjao da su prouzročeni koronavirusom, proteklo više od 14 dana, a nalaz pokazuje da nema antitijela, vjerojatno su simptomi nalik na Covid-19 bili prouzročeni nekim drugim uzrokom.

Pokazalo se i da neki pacijenti s utvrđenom infekcijom Covidom-19 ne razvijaju antitijela dok je kod nekih titar antitijela - najviši faktor razrjeđenja koji još uvijek daje pozitivno očitanje - s vremenom postao nemjerljiv iako je osoba bila u kontaktu s virusom i prvobitno razvila antitijela.

Pozitivan nalaz dokaz je izloženosti pacijenta virusu ili preboljele infekcije. Moguće je da će titar antitijela opadati s vremenom, ali ta dinamika za sada nije dugoročno istražena na dovoljno velikom broju ispitanika. Još ne postoje sigurni dokazi za to da prisutnost antitijela djeluje zaštitno prilikom ponovljenog izlaganja virusu.

Kako se testira?

Takozvana serološka testiranja obavljaju se vađenjem krvi, a nalazi su obično gotovi odmah ili najkasnije za dva dana, ovisno o veličini laboratorija u kojem se obavljaju pretrage. Ta se testiranja danas mogu obaviti u brojnim privatnim klinikama, ali i u raznim županijskim centrima Zavoda za javno zdravstvo. Testiranje se plaća, a naručivanje ponegdje nije potrebno.

Ovo je kratki pregled nekih mjesta na kojima možete obaviti serološko testiranje.

Zavodi, odjeli, laboratoriji...

Usluga serološkog testiranja na Covid-19 na vlastiti zahtjev još je od srpnja prošle godine dostupna u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Testiranje se provodi iz krvi, pomoću imunokromatografskog testa, pri čemu se kvalitativno određuje prisutnost protutijela IgM i IgG na virus SARS-CoV-2. Test je visoke osjetljivosti (87,9 posto za IgM i 97,2 posto za IgG) i specifičnosti (100 posto za IgM i IgG).

Za testiranje je potrebna prethodna najava na telefon 048 655 172, a prije je potrebno ispuniti obrazac. Vađenje krvi i testiranje obavljaju se u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije radnim danom u jutarnjim satima.

Poželjno je da osoba koja pristupa testiranju bude natašte. Nalaz se podiže osobno ili se šalje na e-mail adresu u pravilu isti dan, najkasnije 24 sata nakon testiranja. Ono košta 250 kuna, a plaća se u gotovini na mjestu pružanja usluge.

Usluga serološkog testiranja na Covid-19 na vlastiti zahtjev dostupna je i na Odjelu za mikrobiologiju Dubrovnik Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Njihova serološka testiranja detektiraju dva parametra, IgM i IgG, a testiranje se provodi iz krvi. Uzimanje i testiranje uzoraka provode se isključivo nakon prethodne narudžbe i dogovora na broj telefona 020 341 020.

Vađenje krvi obavlja se od ponedjeljka do petka u jutarnjim satima, prema dogovorenom terminu, a obvezno je nositi masku. Testiranje za protutijela IgM i IgG košta 300 kuna, a moguće je i testiranje samo na IgM ili samo na IgG po 150 kuna. Plaća se u gotovini na prijemnom šalteru odjela ili predračunom uz prethodno dostavljenu narudžbenicu. Nalazi se šalju u roku od 24 sata e-mailom navedenim u obrascu, a mogu se preuzeti i osobno na šalteru odjela radnim danom od 12 do 14.30.

Serološko testiranje na vlastiti zahtjev obavlja se i u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Serološkim testovima utvrđuju prisutnost protutijela IgM u fazi zaraženosti virusom SARS-CoV-2, s i bez razvoja simptoma, te protutijela IgG, koja nam govore o preboljenoj infekciji ili prošlom kontaktu s virusom, s i bez simptoma. Testira se iz krvi. Nisu potrebni naručivanje ni posebna priprema, a cijena iznosi 150 kuna za jedno antitijelo.

Privatne poliklinike

Serološka testiranja u Poliklinici Breyer provode se metodom ECLIA na imunokemijskom analizatoru. Test sumarno objedinjuje sva antitijela, odnosno ne razdvaja posebno IgG i IgM te se koristi za razjašnjavanje prethodnih infekcija. Nalaz se izrađuje isti dan, ako je uzorak zaprimljen od ponedjeljka do petka do 16 sati, ili idući radni dan poslije 14 sati, ako je zaprimljen u subotu ili u kasnijim poslijepodnevnim satima. Za pretragu nije potrebna priprema, a testiranje košta 220 kuna.

  • +2
Koronavirus pod mikroskopom Izvor: NIH / NIAID / BSIP / Profimedia / Autor: IMAGE POINT FR

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina serološkim testiranjem utvrđuju prisutnost specifičnih protutijela (IgA, IgM i IgG) na virus SARS-CoV-2. U bolnici se pozivaju na rezultate najnovijih znanstvenih istraživanja koja su utvrdila kako su u slučaju infekcije Covidom-19 pojavnost i intenzitet produkcije protutijela IgA značajniji nego što je to slučaj s protutijelima IgM. Stoga su se, kažu, odlučili za serološka testiranja kojima se utvrđuje prisutnost protutijela IgA i IgG.

Kako bi povećali osjetljivost testa, u rutinskoj dijagnostici utvrđuju postojanje dviju vrsta protutijela IgG: onih koja se razvijaju na S-protein te onih koja se razvijaju na nukleokapsidni protein virusa SARS-CoV-2. Testiranje se provodi iz uzorka venske periferne krvi, a pacijent treba biti natašte. Može se obaviti u specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju u Trpinjskoj 7 u Zagrebu svakog dana od 8 do 16 sati, a po potrebi njihovi djelatnici mogu doći i na vašu lokaciju kako bi prikupili uzorke krvi. Testiranje košta 400 kuna.

Serološka testiranja na antitijela IgG i IgM od rujna se rutinski provode i u Poliklinici Analiza Lab. Testirati se možete osim u slučaju da imate neke od simptoma bolesti: povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, kašalj, kihanje… U tom slučaju preporučuje se PCR test iz brisa nazofarinksa i, dakako, kontaktiranje s nadležnim liječnikom. Serološki test košta 300 kuna, a nalazi su gotovi za dva do tri sata.

Na protutijela IgM i IgG možete se testirati i u medicinsko-biokemijskom laboratoriju Poliklinike LabPlus. Oba protutijela otkrivaju se imunokemijskim testovima (CMIA) s visokom pouzdanošću najranije 10 do 14 dana od pojave simptoma ili izloženosti virusu. Za testiranje se koristi uzorak seruma ili plazme. Cijena testa iznosi 300 kuna, a prethodna priprema nije potrebna, kao ni najava dolaska na testiranje. Rezultati su gotovi isti dan, odnosno dva do tri sata od zaprimanja uzorka u laboratoriju.

Serološka testiranja iz krvi na antitijela IgG i IgM mogu se obaviti i u Poliklinici Croatia. Rezultati su gotovi isti dan za testiranja u Zagrebu, odnosno 48 sati od zaprimanja uzoraka za testiranja u Puli, Splitu ili Koprivnici. Cijena za paket iznosi 300 kuna.

U poliklinici SYNLAB Hrvatska kvalitativno serološko testiranje na antitijela IgM i IgG košta 145 kuna, a kvantitativno serološko testiranje na antitijela IgG naplaćuju 200 kuna.

Testiranja na koronavirus provode se i u Specijalnoj bolnici AGRAM. Serološki testovi obavljaju se na lokacijama u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Rijeci, Zadru, Slavonskom Brodu i Osijeku. Naručivanje za dolazak u laboratorij nije potrebno, a testira se vađenjem krvi iz vene. Nalazi su gotovi isti dan ako ste vadili krv u Zagrebu, a oni iz ostalih poliklinika bit će gotovi za dan, dva. Nalazi se šalju e-mailom, a testiranje košta 260 kuna.

Serološko testiranje kojim će se pokazati imate li u krvi antitijela IgG i IgM na SARS-CoV-2 možete obaviti i u medicinsko-biokemijskom laboratoriju Poliklinike Medikol u Zagrebu. Cijena testa na antitijela IgM/IgG u krvi iznosi 270 kuna.

Brzo i jednostavno prisutnost antitijela IgM i IgG serološki možete testirati i u Poliklinici Medico u Rijeci i Puli. Testiranje visoko pouzdanim testom tvrtke Roche košta 250 kuna, a nalaz je gotov u roku od dva sata.

Brzo, točno i efikasno serološko testiranja protutijela IgA, IgG i IgM možete obaviti i u Poliklinici Bonifarm, i to na na dvije lokacije u Zagrebu, u Amruševoj i Hondlovoj ulici. Testiranje se provodi pouzdanim testom Roche po cijeni 240.00 kuna.