krug oko zemlje

Cijena nepoznata: Elon Musk namjerava do 2022. poslati četiri turista u svemir

19.02.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Tvrtka SpaceX sklopila je sporazum s tvrtkom Space Adventures koja je dosad odvela sedam turista do Međunarodne svemirske postaje i nazad koristeći rusku raketu i svemirsku letjelicu Sojuz

U tvrtki SpaceX namjeravaju krajem 2021. ili početkom 2022. godine poslati do četiri privatne osobe u svemir kako bi napravile krug oko Zemlje.

Sklopili su sporazum s turističkom tvrtkom Space Adventures koja je dosad odvela sedam turista do Međunarodne svemirske postaje i nazad koristeći rusku raketu i svemirsku letjelicu Sojuz.

u punom sjaju

Pokazao se prvi Supermjesec ove godine: Pogledajte prizore iz Pule i Sarajeva

Pogledaj galeriju

Cijena putovanja neće biti objavljena, kao ni više pojedinosti o ovom neobičnom paket-aranžmanu. Tako ćemo, između ostalog, ostati uskraćeni za odgovor na pitanje kakve pripreme moraju turisti proći prije no što se otisnu u svemir.Znamo tek kako će to učiniti pomoću svemirske letjelice Dragon prilagođene ljudima te kako će obići Zemlju dva do tri puta na visini od približno 400 kilometara.

U SpaceX-u zadnjih nekoliko godina grade i testiraju nove inačice Dragona u sklopu ugovora s američkom svemirskom agencijom NASA-om o prijevozu astronauta do Međunarodne svemirske postaje i nazad. Ta je raketa dosad korištena za prijevoz tereta na istoj relaciji.

Nedavno su dovršili važan testni let Crew Dragona, kako je letjelica namijenjena ljudima nazvana, tijekom kojeg je provjereno može li kapsula s putnicima udaljiti se od rakete koja eksplodira.

Šef SpaceX-a Elon Musk već neko vrijeme draži maštu javnosti idejom svemirskog turizma, iako je pogriješio u procjeni koliko brzo bi se to moglo dogoditi.

Početkom 2017. godine ta je tvrtka primila novac za dva putnika na ruti koja bi Crew Dragon i raketu Falcon Heavy trebala odvesti oko Mjeseca i nazad. Let je najavljen za kraj 2018., ali je u rujnu te godine objavljena promjena plana. Yusaku Maezawa, japanski milijarder i jedan od ta dva putnika, otputovat će do Mjeseca raketom Big Falcon, koja tek treba biti dovršena. Zasad nije poznato što je s drugim putnikom.

Na sličan je način odgođen i prvi let Crew Dragona s NASA-inim astronautima. Do zastoja je došlo zbog postupka certifikacije svemirske letjelice. Taj bi let trebao biti obavljen do kraja ove godine.

Planove o svemirskom turizmu imaju i u Virgin Galacticu Richarda Bransona te Blue Originu Jeffa Bezosa, iako u te dvije tvrtke nude znatno kratkotrajnija iskustva.

Virgin Galactic tijekom ove godine namjerava poslati prve turiste u svemir kako bi iskusili nekoliko trenutaka bestežinskog stanja u svemirskoj letjelici nalik zrakoplovu. Ponuda Blue Origina je slična, ali je njihova letjelica sličnija Dragonu. Karta za let u svemir u oba slučaja košta 200 tisuća američkih dolara.

Unutrašnjost kapsule Crew Dragon je minimalistički uređena, s nekoliko sjedala i nizom zaslona osjetljivih na dodir. Letjelica ima prozore, iako manje od ugrađenih u Blue Origin.

Crew Dragon | Interior Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Turiste čekaju svemirska odijela i skafanderi. Odijela su pod tlakom, imaju rashladni sustav i otporna su na vatru, a opremljena su i rukavicama kojima je moguće tipkati po zaslonu.

Automatski će se zaključati u sjedala letjelice prije leta u svemir, piše Verge.