TABLETI VIŠE NISU HIT

CES 2012: Više izlagača, manje trendova

LG OLED TV

LG OLED TV

Izvor: Screenshot / Autor: Engadget

Premda pokazatelji govore o ekspanziji sajma, tehnološki trendovi nisu tako izraženi kao prošlih godina, a najviše se govori o ultrabookovima

Otvaranje ovogodišnjeg Consumer Electronic Showa u Las Vegasu popratili su standardno optimistični tonovi njegova čelnika Garyja Shapira. Pohvalio se kako je posrijedi najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu i jedan od najvećih sajmova uopće, na kojem ove godine prisustvuje više od 3500 izlagača i predstavlja više od 20.000 proizvoda.

No, kako je naglasio na press-konferenciji za neameričke novinare, ta brojka je manje bitna od rastuće površine izložbenog prostora, pa je ove godine sajam proširen i iz Las Vegas Convention Centra na susjedni hotel Hilton koji od početka ove godine nosi ime LVH.

Shapiro je ovu informaciju dao u kontekstu odgovora na pitanje da usporedi najveći europski sajam potrošačke elektronike IFA-u u Berlinu i CES. Uz komplimente berlinskom sajmu, između redaka je rekao da se to ne da usporediti, osobito zato što CES ima i dodatna godišnja okupljanja. Osim toga, IFA je sajam otvoren za javnost, a CES nije.

Istaknuo je kako je Las Vegas idealno mjesto za organizaciju ovakvog sajma jer je posrijedi grad s najviše smještajnih kapaciteta na svijetu i sajam se može svake godine širiti bez problema. Ne samo zbog sve većeg priliva međunarodnih izlagača, naglasio je, nego i zbog rezultata u prodaji potrošačke elektronike.

Tako je procijenio da će prodaja u 2012. godini dosegnuti 202,4 milijarde dolara, za 3,7 posto više nego lani. Na pitanje jesu li ultrabookovi ključni proizvodi koji se predstavljaju na sajmu ove godine vješto je izbjegao odgovor, rekavši da je ključna riječ inovacija.

Ipak, očito je da ultrabookovi (hm, može li hrvatski prijevod biti - ultrasnici?) kao termin dominiraju paviljonima CES-a. Iako mnogi proizvođači predstavljaju nove tablete, očito oni nisu više hit kao lani, tek tu i tamo može se vidjeti kakav novi model, kao što je 13,3-inčni novi Toshibin tablet.

Amerikanci, pak, najviše pažnje pridaju Samsungovom Galaxy Tabu 7,7, predstavljenome u rujnu i na IFA-i, uz prigodan skandal, kad je Samsung zbog Appleove prijetnje tužbom morao maknuti taj model sa štanda.

Kao i tableti, i 3D tehnologija nije više napeta proizvođačima. Tek je LG nastojao ponuditi svoja razrađena rješenja, koja uključuju i prvi 55-inčni 3D OLED televizor.

Sony je pokazao novi TV zaslon kao odgovor na Samsungov i LG-jev OLED televizor koji ima deset puta brži odziv od standardnoga LCD televizora. Također, predstavio je i novu generaciju Blu-Ray playera, sa 4K rezolucijom.

Kad je riječ o Blu-Rayu, Panasonic je imao specijalno događanje kojim je obilježena 50. godišnjica prvog filma o Jamesu Bondu. Prvi put na Blu-Rayu izlazi kolekcija od sva 22 filma iz tzv. Bondiane, a Panasonic je uložio tehnološka znanja da taj komplet djeluje senzacionalno, baš kao i dvije Bond djevojke koje su vodile event: Olga Kurlyenko i Caterina Murino. Na eventu su bila i tri redatelja filmova o Jamesu Bondu: Martin Campbell, Michael Apted i John Glen.

CES je i inače mjesto koje širi granice tehnologije, pa je tako lani bio zapažen dolazak Lady Gage. Ove godine titulu glavne estradne zvijezde na sajmu ima malodobni teen star Justin Bieber, dok ljubitelji košarke zasigurno pozdravljaju dolazak Dennisa Rodmana. Košarka se, inače, u Vegasu rado spominje, pa ne čudi da je prva asocijacija na Hrvatsku upravo Dražen Petrović.

Sajam se nastavlja u srijedu, kada će specijalna predavanja imati predsjednica Uprave Xeroxa Ursula Burns, predsjednik Uprave Ericssona Hans Vestberg i predsjednik Uprave Forda Alan Mulally.

Pogledajte LG-ov 55-inčni OLED:

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi