VELIKA OČEKIVANJA

Čeka nas tehnološka eksplozija: 5G će do 2024. imati milijardu i pol ljudi

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 05.12.2018 13:21
  • Objavljeno 05.12.2018 u 13:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U sljedećih šest godina 5G pokrivat će više od 40 posto stanovništva, a širom svijeta bit će više od četiri milijardi mobilnih IoT veza, predviđa Ericsson Mobility Report

Očekuje se da će 5G pokrivati više od 40 posto svjetskog stanovništva, uz milijardu i pol korisnika unaprijeđenog mobilnog širokopojasnog pristupa do kraja 2024. Tako će 5G biti najbrža generacija u promet globalno puštene mobilne tehnologije, navodi se u zadnjem izdanju Ericsson Mobility Reporta. Povećani kapacitet mreža, manji troškovi po gigabajtu i tehnološki zahtjevi u novim korisničkim slučajevima ključni su pokretači stavljanja u promet nove tehnologije.

Očekuje se da će sjeverna Amerika i sjeveroistočna Azija predvoditi u uzletu 5G. U Sjevernoj Americi 5G pretplate imat će 55 posto udjela u mobilnim pretplatama do kraja 2024. U Sjeveroistočnoj Aziji trebalo bi ih biti više od 43 posto. Istovremeno, u zapadnoj Europi 5G bi trebao imati 30 posto udjela u mobilnim pretplatama.

Ericsson Mobility Report

Ericsson Mobility Report

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Najveće stope rasta u posljednjih pet godina

Primjena NB-IoT i CAT-M1 tehnologija potiče rast u broju mobilnih IoT veza u cijelom svijetu. Od 4,1 milijarde mobilnih IoT veza predviđenih za 2024., očekuje se da će ih u sjeveroistočnoj Aziji biti 2,7 milijardi; ta brojka dovoljno govori o ambiciji i veličini IoT tržišta u ovoj regiji.

Mobilni podatkovni promet porastao je 79 posto između trećeg tromjesečja 2017. i trećeg tromjesečja 2018. To je najveća stopa porasta od 2013. godine, a glavni pokretač rasata bila je Kina.

Povećani podatkovni promet po pametnom telefonu u sjeveroistočnoj Aziji – uglavnom u Kini – znatno je podigao globalne brojke. Porastom podatkovnog prometa po pametnom telefonu od 140 posto između 2017. i kraja 2018., ova regija ima drugi podatkovni promet po pametnom telefonu od 7,3 GB mjesečno. To se može usporediti sa streamingom HD videa od oko 10 sati mjesečno.

Amerikanci i Azijci najviše koriste pametne telefone

Najveći podatkovni promet po pametnom telefonu još uvijek ima sjeverna Amerika; očekuje se da će promet do kraja ove godine dostići 8,6 GB mjesečno, što je usporedivo sa streamingom HD videa dužem od 12 sati mjesečno.

Ericsson Mobility Report

Ericsson Mobility Report

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Očekuje se da će se ukupni mobilni podatkovni promet povećati pet puta, s time da bi 5G mreže trebale pokrivati četvrtinu mobilnog prometa.

'Dolaskom 5G na tržište, predviđa se da će proširenje pokrivenosti i porast pretplata za ovu generaciju biti brži nego kod prethodnih. Istovremeno, mobilni IoT nastavlja snažno rasti. Svjedočimo početku temeljnih promjena koje će utjecati ne samo na potrošače nego na mnoge industrije'. komentira Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik Ericssona za Mreže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!