od 15. svibnja

Novi EU propisi: Ovo su maksimalne cijene razgovora i SMS-a

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 05.12.2018 12:44
  • Objavljeno 05.12.2018 u 12:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Maksimalno dopuštene cijene iznosit će 0,19 eura po minuti za pozive te 0,06 eura po SMS poruci. Ove cijene ne uključuju PDV

Na sastanku Vijeća ministara EU za promet, telekomunikacije i energetiku, održanom u utorak u Bruxellesu, potvrđeni su zakonodavni akti koje je 14. studenoga usvojio Europski parlament. Riječ je o reformi regulatornog okvira za elektroničke komunikacije, odnosno Direktivi o uspostavi Europskog zakonika elektroničkih komunikacija te Uredba o Tijelu europskih regulatora za elektroničke komunikacije. Time je okončan zakonodavni postupak započet u rujnu 2016., kad je Komisija EU u zakonodavnu proceduru uputila ova dva prijedloga, kao dio strategije Jedinstvenog digitalnog tržišta.

Regulirane maloprodajne cijene

Za krajnje korisnike najznačajnija je novost da se ovim propisima regulira maloprodajna cijena telefonskih poziva i SMS poruka koje se upućuju unutar država članica Europske unije. Regulirane će biti maloprodajne cijene koje se naplaćuju potrošačima, odnosno fizičkim osobama koje te usluge koriste za svrhe koje nisu ni trgovačke, ni obrtničke niti profesionalne. Maksimalno dopuštene cijene iznosit će 0,19 eura po minuti za pozive te 0,06 eura po SMS poruci. Ove cijene ne uključuju PDV.

Regulacija maloprodajnih cijena telefonskih poziva i SMS poruka primjenjivat će se od 15. svibnja 2019. godine, a HAKOM će prethodno krajnje korisnike upoznati sa svim detaljima. Ostale odredbe Zakonika tek trebaju biti prenesene u nacionalna zakonodavstva država članica, nakon čega će se primjenjivati u praksi. Države članice imat će rok od dvije godine za prenošenje odredbi.

Dodijeljene radiofrekvencije za razvoj 5G mreža

Među brojnim novostima ističu se mjere kojima se potiču investicije u mreže vrlo velikog kapaciteta, odredbe o dodjeli radiofrekvencijskog spektra kojima se nastoji ubrzati razvoj 5G mreže te odredbe o simetričnoj regulaciji pristupa mrežama, čime se želi osnažiti tržišno natjecanje.

Predviđa se i uspostava jedinstvenog seta pravila zaštite prava krajnjih korisnika unutar cijele EU, pri čemu države neće moći propisivati ni strože niti blaže mjere. Za države članice koje imaju strože mjere zaštite predviđa se prijelazno razdoblje u kojem mogu te mjere zadržati na snazi. Također se predviđa djelomično proširenje odredbi o zaštiti krajnjih korisnika na OTT usluge koje se pružaju putem interneta, poput aplikacija za slanje poruka.

BEZ PANIKE

Ne znate kamo je nestao vaš Android telefon? Provjerite uz ove jednostavne metode

Pogledaj galeriju
4

Poruke o katastrofama država će slati na mobitel 

Nove su i odredbama o jedinstvenom europskom broju za hitne slučajeve - 112. Države članice morat će uspostaviti javne sustave obavještavanja o opasnostima, putem kojih će se korisnicima na njihove mobilne telefone slati obavijesti o prirodnim katastrofama ili drugim značajnim opasnostima u području u kojem se nalaze. Ove odredbe države članice trebat će usvojiti u roku od tri i pol godine od stupanja Zakonika na snagu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!