'TEŠKO STAKLO'

Canonov patent otkriva suludo moćan superzoom objektiv

10.06.2016 u 07:53

Bionic
Reading

Stranica Canon Rumors otkrila je Canonov patent koji opisuje uistinu impresivan komad optike, objektiv EF 28-560mm f/2,8-5,6. Stručn(ij)e stranice navode da je možda više riječ o pustim željama nego li stvarnom budućem proizvodu, posebno radi velike težine i dimenzija

S druge strane, optimisti vjeruju da je riječ o nasljedniku objektiva EF 28-300 f/3,5-5,6L IS, za kojeg se već koji mjesec govori da bi trebao dobiti zamjenu. Možda Canon uistinu zna kakav optički 'trik' kojim bi ovaj objektiv golemog raspona uspio izvesti bez problema za korištenje.

Hobisti vjeruju kako bi ovakav objektiv bio opako dobar ne tek za snimanje fotografija, već video materijale. Nešto toliko masivno kao optika od 28-560mm uz otvor blende od f/2,8-5,6 uistinu ne bi bilo praktično za svakodnevno korištenje. Već spomenuti model EF 28-300 f/3,5-5,6L IS je golem.

Neki su pomislili da je možda riječ o objektivu namijenjenom malim senzorima u kompaktnim superzoom aparatima iz Canona, no to nije slučaj. Ovaj objektiv, ako ikad ugleda svjetlo dana van patentnih dokumenata, trebao bi biti namijenjen full-frame DSLR aparatima.