OBJEKTIV ZA EOS M

Canon otkrio pravi dragulj za ljubitelje makro fotografije

20.05.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Canon je ovih dana predstavio objektiv EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM, pravi mali dragulj za snimanje makro fotografija i vlasnike fotoaparata iz serije EOS M

Posrijedi je vrlo kompaktna i lagana 'optika' mase svega 130 grama, što može zavarati - posebno zato jer je u pitanju prvi AF objektiv s ugrađenim svjetlom Macro Lite, koji služi za uklanjanje sjena i tamnih dijelova slike pri snimanju iz velike blizine. Kad je već o blizini riječ, EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM može fokusirati već na udaljenosti od 15 milimetara.

'Macro Lite se koristi za osvjetljavanje malih objekata izbliza i njime se upravlja putem prekidača – omogućuje promjenu intenziteta i smjera svjetla s jedne strane ili obiju strana uređaja, pa može stvoriti dramatično osvjetljenje, dok specifičan dizajn smanjuje sjenu koju bacaju kamera i objektiv. Za fotografije na kojima je blještav nakit ili tkanina složene teksture za, primjerice, postove na blogovima o modi ili čak portrete izbliza, ovaj objektiv pomaže vam napraviti slike koje ćete rado podijeliti', poručuje Canon.


Zahvaljujući integriranom sustavu za stabilizaciju slike te osvjetljenju, ovim objektivom je moguće snimiti oštre slike bez zamućenja u mnogo uvjeta. Istovremeno je riječ i o prvom objektivu na svijetu koji može fokusirati beskonačno i pri uvećanju od 1,2 puta. Pored toga što pruža izvrsne performanse pri makro snimanju, objektiv se može pohvaliti i svestranosti. Tome pomaže korištenje sedam listića za blendu, kao i 45-milimetarskom žarišnom duljinom (ekv. 35mm filma).