SIGURNOST PRIJE SVEGA

Budućnost prometovanja je bez svjetlosne signalizacije

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 23.03.2016 16:32
  • Objavljeno 23.03.2016 u 16:32
promet prometne gužve

promet prometne gužve

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Budućnost autonomne vožnje je gotovo neizbježna, pita li se već i proizvođače automobila, a ne samo futurologe. Nije teško zamisliti situaciju gdje u gradovima za vrijeme odlaska na posao stotine vozila prolazi raskrižjima neometano, bez zastajkivanja i bez ikakve svjetlosne signalizacije. U jednu ruku takvo što zvuči i izgleda zastrašujuće. Vjerovali ili ne, ali na MIT-u rade upravo na takvom rješenju

Istraživači MIT-a, švicarskog ETHZ-a i talijanskog CNR-a rade na razvoju posebnih raskrižja koja će potpuno zamijeniti postojeća sa svjetlosnom signalizacijom. Rezultat bi trebala biti ne samo povećana sigurnost, već i značajno povećanje prometne protočnosti te smanjenje gužvi.

Štoviše, rješenje koje su oni zamislili se može prilagoditi i za promet pješaka i bicikala. 'Model pruža pravu revoluciju: uz zadovoljavanje svih sigurnosnih propisa, učinkovitost prometovanja je udvostručena u odnosu na najmodernija rješenja svjetlosne signalizacije. S današnjom gustoćom prometa, redovi bi nestali, a kašnjenja bi se praktički iskorijenila', navode u MIT Senseable City Labu.

Kako sve funkcionira? Naravno, zahvaljujući senzorima u vozilima i njihovoj međusobnoj komunikaciji. 'Želite da vozilo za što kraće vremena prođe raskrižje', rekao je Paolo Santi, član talijanskog CNR istraživačkog tima. Zahvaljujući naizgled neobičnoj sinkronizaciji vozila, prometovanje raskrižjima jednog dana bi moglo postati fluidno i bez sigurnosnih rizika, posebno u usporedbi s današnjim rješenjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!