COMBISOVA KONFERENCIJA

Budućnost kako je vidi domaća ICT zajednica

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 13.09.2012 19:32
  • Objavljeno 13.09.2012 u 15:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Šesta konferencija tvrtke Combis, s temom 'Vizija. Budućnost. Tehnologija.', počela je u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta. Tijekom dva dana oko tristo sudionika moći će poslušati 26 predavanja vezanih uz tehnologiju i poslovanje

Hrvatski Telekom partner je konferencije, a tportal jedan od medijskih pokrovitelja.

Zanimljivost konferencije je to što se sudionici mogu registrirati i ocjenjivati predavanja putem QR kodova, a Combis je razvio posebnu mobilnu aplikaciju za lakše praćenje programa. Dostupna je za uređaje pogonjene Androidom, iOS-om i BlackBerryjem.

Otvarajući konferenciju, predsjednik uprave Combisa Ivan Gabrić naglasio je važnost vizije budućnosti i razvoja.

'Računalstvo u oblaku zadnjih se godina preobrazilo iz koncepta u stvarnost u vidu niza solidnih aplikacija. Combis je bio predvodnik implementacije tehnologija vezanih uz cloud computing u regiji, a to namjerava i dalje biti', rekao je tijekom interaktivne prezentacije koja nije uvijek išla posve glatko, ali je svejedno bila dojmljiva.

Gabrić je prognozirao kako će granica između poslovnog i privatnog sve više nestajati, naročito kad je u pitanju korištenje tehnologije, što će stvoriti pritisak na isporučitelje usluga, od kojih će se tražiti veći kapaciteti i propusnost prometa podacima.

Usto, promijenit će se i način na koji koristimo uređaje, stapajući se u uvećanu stvarnost. Gabrić je prvi spomenuo američkog futurista Raya Kurzweila, na čije će se teze kasnije često referencirati i drugi govornici, rekavši kako će umjetna inteligencija u doglednoj budućnosti postati jačom od ljudske.

Bitno je, zaključio je Gabrić u uvodnom govoru, moći prepoznati kako se mijenjaju život i poslovanje te upozorio kako se i društvo treba mijenjati kako bi držalo s njima korak. U tom je procesu ključna podjela znanja.

Irena Jolić Šimović, glavna operativna direktorica za poslovne korisnike i članica uprave HT-a, rekla je kako treba gledati što je dobro za korisnika poslovnih usluga i zajednicu u cjelini, ali i biti otvoren prema promjenama te spreman izvući se iz tradicionalnog načina razmišljanja.

Tijekom plenarnog dijela predavanja upozorila je kako treba pojednostaviti poruke koju šalju tržištu kad je računalstvo u oblaku u pitanju. 'Možda ćemo još dvije godine moći pričati o cloudu sa strašću. Toliko vremena imamo za stvaranje poslovno održivog modela', rekla je.

HT želi biti regionalni lider u povezivanju klasičnog ICT-a i računalstva u oblaku, kao i implementiranju novih tehnologija poput NFC-a, koji bi u Hrvatskoj trebao biti upogonjen do proljeća. 'Zašto ne bismo bili prvi iako smo mali?' rekla je Jolić Šimović.

Direktor tvrtke Hewlett-Packard Hrvatska Boris Bauk istaknuo je kako je računalstvo u oblaku disruptivna tehnologija, htjeli mi to ili ne, navevši kao primjer poslovanja u oblaku koje se već odvija putem Amazona i Facebooka.
Klasični ICT neće nestati, rekao je, ali će dobrim dijelom morati ga povezati sa servisima u oblaku. Prvi korak treba biti uspostavljanje sveprisutne infrastrukture, na koju treba postaviti konzistentnu platformu.

Combis

Combis

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Cloud computing, naglasio je, mogao bi - uz podršku privatnog sektora - značajno pojeftiniti rad javne uprave i povećati njezinu učinkovitost.

Uz računalstvo u oblaku, Bauk predviđa da će u budućnosti sve veću ulogu igrati mobilne aplikacije i alati za analizu podataka.
Prema rezultatima istraživanja CEO Study 2012, koje je na 1.700 izvršnih direktora s prosječnim šestogodišnjim mandatom u 18 industrija i 64 zemlje proveo IBM, tehnologija je najvažniji vanjski faktor koji utječe izvana na organizacije, a ljudski kapital, odnos s korisnicima i inovacije su izvori održivosti ekonomske vrijednosti.

Direktor IBM-a Hrvatska Krešo Perica, koji je ukratko predstavio rezultate studije, još je rekao kako uspješne tvrtke dvostruko bolje izvlače informacije iz podataka i koriste ih za gradnju odnosa s korisnicima kao pojedincima. Kao bitan element uspješnosti pokazalo se i ubrzavanje inovacija uz pomoć vanjskih partnera.

Bernd Dultinger, šef prodaje za istočnu Europu tvrtke NetApp, naglasio je važnost uspostavljanja agilne podatkovne infrastrukture, koja treba biti pametna, beskonačna i besmrtna, a Achim Kraus, viši savjetnik za ključne klijente u tvrtki Palo Alto Networks, upozorio na potrebu novog pristupa sigurnosti podataka.

Plenarni dio konferencije zatvorio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, tezom kako je vizija bez provedbe - iluzija.

Čeka nas, predviđa Vidaković, budućnost u kojoj ćemo biti okruženi sučeljima, koja će sa svih strana prenositi i prikazivati podatke. Zbog eksplozije podataka (šest zetabajta do 2015. godine) sve važniju ulogu igrat će kontekstualno pretraživanje, a društvene mreže će se drastično promijeniti, sudjelujući u brisanju granice između privatnog i poslovnog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi