ZA DVIJE MILIJARDE DOLARA

Budućnost je stigla! Facebook kupio Oculus VR

26.03.2014 u 07:47

Bionic
Reading

Za proizvođača Oculus Rifta platit će 400 milijuna dolara u gotovini i 1,6 milijardi dolara u dionicama. Oculus može dobiti još 300 milijuna dolara, ovisno o tome koliko će im dobro ići

Suosnivač i šef Facebooka Mark Zuckerberg vjeruje kako će virtualna stvarnost biti iduća velika računalna platforma nakon mobitela i prijenosnih uređaja, kojima se najveća svjetska društvena mreža prilagođavala nekoliko godina.


Preuzimanje vrijedno dvije milijarde odlara (oko 11 milijardi kuna) je prilično iznenađenje jer se smatralo kako Oculus, mali startup koji još uvijek ne isporučuje svoj proizvod široj publici (prodali su oko 75 tisuća primjeraka razvojnim programerima), razvija nišnu tehnologiju, namijenjenu zagriženim zaljubljenicima u video igre.

Zuckerberg ima ambicioznije planove. 'Zamislite da utakmicu možete gledati iz prvog reda, učiti u učionici zajedno sa studentima i nastavnicima diljem svijeta, razgovarati s liječnikom licem u lice - i to tako što ćete staviti naočale na lice', napisao je u postu na Facebooku

Suosnivač i direktor Oculus VR-a Brendan Iribe rekao je kako bi Facebook mogao koristiti njihovu tehnologiju kako bi korisnici te društvene mreže mogli komunicirati putem avatara i tako se družiti online. U toj tvrtci prodaju Facebooku smatraju prilikom za predstavljanje virtualne stvarnosti široj javnosti.

Jedna od prvih reakcija bila je negativna. Markus Persson, kreator Minecrafta, otkazao je pregovore o suradnji s Oculusom nakon što je čuo vijest o preuzimanju. 'Ježim se od Facebooka', rekao je.

Kao Instagram i WhatsApp, Oculus VR nastavit će poslovati manje-više samostalno u sklopu Facebooka. U Facebooku planiraju redizajnirati njihove naočale i staviti na njih svoj logo.


Facebook je time postao jedna u nizu tvrtki iz Silicijske doline koje su uložile u nosivu tehnologiju, ali i jedna od prvi koja je ozbiljnije investirala u virtualnu stvarnost. Među većim tvrtkama Google je bio među prvima, sa svojim projektom pametnih naočala Glass. Izravnu konkurenciju Oculusu najavio je nedavno Sony, s projektom Morpehus

Facebook je nedavno kupio i WhatsApp, aplikaciju za mobilno slanje poruka, za ukupno 19 milijardi dolara (gotovo 105 milijardi kuna). Moguće je kako Zuckerberg i društvo računaju kako će s vremenom i Oculus, koji se sad oslanja na osobno računalo, jednog dana raditi i na mobilnim uređajima poput pametnih telefona i tableta.

Dvojbeno je da li je za to bila potrebna akvizicija ili su mogli dogovoriti i neku vrstu strateškog partnerstva, koja bi Oculusu pomogla pri nalaženju investitora za daljnji razvoj.

Oculus Rift i Crystal Cave, uređaji koje Oculus VR razvija, velike su naočale koje u potpunosti prekrivaju vidno polje osobe koja ih nosi. U njima su zasloni visoke rezolucije koji stvaraju trodimenzionalnu sliku, dok ugrađeni senzori prate pokrete glave i tome prilagođavaju sliku, pojačavajući dojam uronjenosti u virtualni svijet, piše New York Times

Slutimo da bi to moglo otvoriti i novu eru oglašavanja, u kojoj će oglasi biti doslovno svuda oko nas.

Potpis slike..