PANEL DISKUSIJA

Budućnost digitalne televizije u Hrvatskoj

  • Autor: S.Š.
  • Zadnja izmjena 10.11.2011 15:01
  • Objavljeno 10.11.2011 u 15:01
Panel HT

Panel HT

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

U zagrebačkom hotelu Westin održana je danas u organizaciji Telenora i Broadband TV Newsa panel diskusija na temu: 'Budućnost digitalne televizije u Hrvatskoj'

Nakon kratkih prezentacija sudionika, koji su predstavili svoje usluge i prikazali svoju viziju budućnosti DTV-a u regiji, održana je kratka panel diskusija na temu 'Budućnost digitalne televizije u Hrvatskoj'. Tijekom živahne diskusije pričalo se o budućnosti satelitske televizije, koja je u Hrvatskoj prema većini sugovornika sekundarna ili komplementarna drugim uslugama, no još je uvijek živa, pogotovo na nekim drugim tržištima u regiji.

Pričalo se i o internetskim streaming servisima koji su popularni u SAD-u i nekim europskim zemljama, kao što je Netflix. Direktor B.neta Adrian Ježina smatra da će proći još nekoliko godina prije nego što se takvi servisi pojave kod nas. Nikola Francetić iz HT-a smatra da lokalni igrači imaju prednost jer velike strane kompanije još nisu zainteresirane za naše malo tržište.

U svojoj je prezentaciji Nikola Francetić iz HT-a

naglasio da je HT tržišni lider u svim segmentima te da je ta kompanija prva pokrenula pay TV uslugu.

MAXtv, koji je pokrenut 2006, danas ima 337.000 korisnika (što uključuje  IskonTV i DTH).

U budućnosti ćemo vidjeti više platformi i interaktivnost, a sadržaj će biti najvažniji, tvrdi Francetić.

Što se pak tiče konsolidacije tržišta, prisutni se slažu da manji, lokalni igrači neće moći samostalno nastupati na tržištu. 'Tržište je već prilično konsolidirano', tvrdi Francetić, 'no ta će se konsolidacija u budućnosti još i povećati'. HAKOM je po tom pitanju ostao neutralan; zamjenik direktora HAKOM-a Željko Tabaković rekao je da ta agencija stalno analizira situaciju na našem tržištu te je uspoređuje s drugim razvijenim tržištima i prema rezultatima svoje analize odlučuje hoće li poduzeti kakve regulatorne korake.

Zanimljivo pitanje došlo je iz publike o prikazivanju HRT-ovog programa u susjednim zemljama, jer se, kako je tvrdio gospodin iz publike, nelegalno prikazuje. Iz B.neta tvrde da su svi programi koji oni prikazuju legalno pokriveni, uključujući HRT.

U diskusiji su sudjelovali šef CEE-a za Telenor Leiv Svenning, urednik Broadband TV Newsa Chris Dziadul, direktor B.neta Adrian Ježina, operativni direktor Sektora za razvoj i upravljanje sadržaja u HT-u Nikola Francetić, zamjenik direktora HAKOM-a Željko Tabaković te regionalni direktor NDS-a za centralnu i istočnu Europu Jeremy Maddocks.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi