WI-FI ZA SVE

Budite faca i dijelite Wi-Fi mrežu NFC-om ili QR kodom

25.09.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Društvo je u gostima, priprema se filmski maraton, kokice i...svi ipak traže Wi-Fi pristup. Kako piše stranica Gizmodo, ipak živimo u doba iskustva s više ekrana, a umjesto da se prijateljima daju podaci i komplicirane lozinke vezane uz kućnu mrežu, postoje neke kul alternative kojima će se skratiti vrijeme (i osigurati dalji status 'geeka')

'Ovdje pričamo o NFC tagovima i QR kodovima pa će ovo očito raditi samo s kompatibilnim Android mobitelima. Tko god se pojavi u vašem domu s iPhoneom će morati ići uobičajenom rutom (pisanjem lozinke)', piše Gizmodo.

InstaWiFi
je jednostavan alat koji prijateljima pruža nekoliko načina za pristupanje bežičnoj mreži. Najjednostavniji način je QR kodom. Dovoljno je otvoriti QR tab u aplikaciji te utipkati detalje o kućnoj mreži, nakon čega će se kod automatski kreirati. Tada ga je dovoljno ispisati na papir, a posjetitelji će za pristup trebati samo skenirati kod nekom od aplikacija.

Isti alat se može iskoristiti i za NFC tagove, danas jeftinije nego ikad. Kao i u slučaju s QR kodom, dovoljno je otipkati podatke o kućnoj mreži te odabrati Write to Tag. Posjetitelji s NFC čitačima u uređajima će tako uz samo jedan dodir moći pristupiti mreži, no postoji 'kvaka' - jer će i oni morati instalirati InstaWiFi.


Android platforma naime još nema mogućnost prepoznavanja i postavljanja WiFi mreže izravno s NFC tagova. Ukoliko se želi proći bez instalacije zasebnog appa, dovoljno je zapisati Wi-Fi lozinku kao običan tekst koji će iskočiti na korisnikovom ekranu pri NFC kontaktu. I tu postoji problem - jer lozinka mora biti nešto jednostavno, s obzirom na to da nije moguće napraviti copy/paste u postavke.

'U ovom trenutku vjerojatno mislite da je kudikamo jednostavnije svima tek reći Wi-Fi lozinku i podatke za pristup, ali NFC tagovi mogu biti korisni za javna mjesta poput kafića gdje se ne želi nužno javno prikazati lozinka za Wi-Fi', zaključuje Gizmodo.