ZLONAMJERNI SOFTVER

Broj špijunskih aplikacija za Android porastao gotovo četiri puta, evo kako se možete zaštititi

09.10.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Najviše 'stalkwarea' otkriveno je u uređajima s operativnim sustavom Android u Rusiji, Indiji, Brazilu i Sjedinjenim Državama. Što se Europe tiče, prednjače Njemačka, Italija i Velika Britanija

Broj aplikacija korištenih za špijuniranje poruka, podataka o pozivima i lokacijama određenim GPS-om porasla je za čak 373 posto u prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle, objavili su iz tvrtke za računalnu sigurnost Kaspersky.

Tijekom istraživanja pronašli su 37.532 korisnika koji su se susreli s takvim aplikacijama barem jednom, što je 35 posto više nego lani.

TEHNO SAVJETI

Ovih pet znakova za uzbunu upozorit će vas na viruse u vašem Androidu

Pogledaj galeriju

Najviše ih je otkriveno u uređajima s operativnim sustavom Android u Rusiji, Indiji, Brazilu i Sjedinjenim Državama. Što se Europe tiče, prednjače Njemačka, Italija i Velika Britanija.

Ta vrsta zlonamjernog softvera naziva se stalkware. Aplikacije tog tipa razmjerno su jeftine (od sedam američkih dolara mjesečno) i lako su dostupne. Mogu poslužiti za krađu osobnih podataka potajnim čitanjem e-pošte, SMS-ova i prisluškivanjem telefonskih poziva.

Uz praćenje lokacije, presretanje poruka i prisluškivanje poziva također mogu pokupiti podatke iz povijesti pregledavanja weba, brbljanja na društvenim mrežama, pa čak i snimati video i audio.

U tvrtci Kaspersky ukupno su otkrili 518.223 slučaja u kojima bi stalkerware pokušao instalirati špijunski softver bez dozvole vlasnika uređaja.

Često su žrtve osobe bliske špijunima - članovi obitelji, životni partneri, kolege... - kojima napadači ručno instaliraju špijunsku aplikaciju. No, moguće ju je instalirati i na daljinu ako ste bili žrtvom napada phishing i otvorili zaraženi privitak e-pošte, odnosno kliknuli zaraženu poveznicu.

Mogu se i prikriti

Ponekad se prikrivaju kao aplikacije za roditeljski nadzor ili protuprovalne aplikacije. Ali, mogu se i otvoreno reklamirati kao što to čine autori aplikacije TheThruthSpy, koji ju promiču kao najbolju aplikaciju za hvatanje preljubnika i preljubnica. Ta aplikacija prati kretanje i surfanje webom, upravlja pozivima, špijunira razgovore na WhatsAppu, Facebookovom Messengeru, Kiku, Viberu i Snapchatu...

Tijekom srpnja ove godine tvrtka za računalnu sigurnost Avast otkrila je osam aplikacija u Googleovoj trgovini Play koje su omogućavale praćenje zaposlenika, romantičnih partnera i djece. U Googleu su ih uklonili.

No, zlonamjerni softver na koji upozorava Kaspersky u većini slučajeva nije dostupan putem službenih kanala, zbog čega u toj tvrtci pretpostavljaju kako postoji web odredište za instalaciju, kao i da kupci mogu pristupiti žrtvinom uređaju.

Kako bi se zaštitili, zaključajte uređaj snažnom lozinkom (po mogućnosti i biometrijskom), pazite gdje ga ostavljate i kome ga dajete te redovno ga pročešljajte u potrazi za zlonamjernim softverom. Ako ništa drugo ne pomogne, vratite uređaj na tvorničke postavke, piše Next Web.