imate li ih?

Google Play uklonio dvije zlonamjerne aplikacije za obradu fotografija s više od 1,5 milijuna korisnika

23.09.2019 u 10:16

Bionic
Reading

Sporne aplikacije zahtijevale su veće ovlasti no što bi im doista trebalo za normalan rad, snimale bi zvuk bez dozvole korisnika i prikazivale oglase preko punog ekrana, čak i ako ne biste kliknuli na njih

Sporne aplikacije - Sun Pro Beauty Camera i Funny Sweet Beauty Selfie Camera - imale su 'napredniju funkcionalnost od prosječnog adwarea', otkrili su istraživači iz Wandere.

Ove aplikacije, ustvrdili su istraživači, podsjećaju na brojne foto i gaming aplikacije o kojima je još u kolovozu pisao Trend Micro. Te aplikacije prikazuju oglase koje je teško zatvoriti i koriste 'jedinstvene tehnike za izbjegavanje otkrivanja putem ponašanja korisnika'.

Slično istraživanje prošli je tjedan otkrilo četiri VPN aplikacije koje su uređaje bombardirale oglasima, čak i kad su radile u pozadini.

Sun Pro Beauty Camera App, jedna od dvije sporne aplikacije koje su korisnicima nudile i više od obećanog Izvor: Društvene mreže / Autor: Technical Khalik

Googleova trgovina aplikacija posljednjih se mjeseci često nalazila na meti kritika zbog punude aplikacija sa zlonamjernim softverom. Iako je Google Play Protect brzo 'otkrio i uklonio zlonamjerne programe', potencijalno štetne aplikacije i dalje zaobilaze postupak provjere.

Kako biste izbjegli instaliranje zloćudnog softvera, stručnjaci preporučuju da i dalje izbjegavate skidanje aplikacija koje nisu izlistane u Googleovoj trgovini te da prije instalacije svakako pažljivo proučite sve dozvole koje zahtijeva aplikacija.