NOVA PERJANICA

Bliži se premijera, evo što se nagađa o Samsung Galaxy Noteu 10

05.07.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Samsung je za 7. kolovoza zakazao događanje tijekom kojeg će, očekuje se, predstaviti novo izdanje svojeg top modela iz serije Note. Pogledajte pregled što se sve očekuje od ovog smartfona

Nakon noviteta iz serije Galaxy S i Galaxy Folda iz Samsunga tijekom ljeta treba stići još jedna perjanica: Galaxy Note 10. Službena potvrda još nije stigla, ali južnokorejska tvrtka već godinama u kolovozu ponudi novo izdanje iz serije koju karakteriziraju veći uređaji opremljeni digitalnom olovokom.

Nema razloga vjerovati kako bi ove godine moglo biti drukčije, tim više što i pozivnica koju su poslali za događanje najavljeno za 7. kolovoza daje to naslutiti.

Kako će Galaxy Note 10 izgledati?

Dosad serija Galaxy Note po izgledu nije značajno odskakala od serije Galaxy S, osim što je bila 'kockastija', nešto ravnijeg zaslona i imala je predviđeno spremište za digitalnu olovku S Pen. Za očekivati je kako će Note 10 slijediti tu tradiciju.

Nagađa se o dva izdanja ovog smartfona. Jedno će imati podršku za mreže 4G, a drugo za 5G. Dva modela bi se također mogla razlikovati po veličini, pa bi Note 10 možda mogao dobiti i manjeg brata, i to navodno samo na europskom tržištu.

  • +21
Samsung Galaxy Note 9 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Tviteraš Ice Universe prognozira kako bi Note 10 mogao biti simetričan, što bi između ostalog moglo značiti kako bi se izrez za prednju kameru mogao naći u sredini gornjeg dijela umjesto u kutu uređaja.

POBROJALI SMO

Samsung Galaxy S10e i ostali ne preskupi smartfoni koji su nam zapeli za oko

Pogledaj galeriju

Priča se o tome kako će 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice biti poslan u povijest. Pokaže li se to istinitim, sasvim je moguće kako će se isto ponoviti i s Galaxyjem S11.

Nestanak neki predviđaju i fizičkim tipkama, koje bi trebale biti zamijenjene virtualnima, osjetljivima na dodir i s haptičkom povratnom spregom, iako o tome postoje međusobno proturječni nagovještaji.

Kakav bi zaslon mogao imati Galaxy Note 10?

Note 9 ima zaslon dijagonale 6,4 inča (16,2 centimetra), nešto veći od prethodnika. S druge strane, Galaxy S10 5G ima zaslon dijagonale 6,7 inča (17 cm) pa nije isključeno kako će i novi Note krenuti tim stopama. Govorka se čak i o zaslonu dijagonale 6,75 inča (17,1 cm) za veći model i 6,28 inča (15,9 cm) za manji.

Bez obzira na veličinu, Note 10 vjerojatno će dobiti QHD Dynamic AMOLED zaslon s okruglim izrezom, u koji bi mogala potpunosti biti inkorporiran zvučnik slušalice za razgovore.

Kakav će procesor imati Galaxy Note 10?

Pa, za očekivati je kako će otići korak dalje od procesora Exynos 9810, odnosno Snapdragon 845 s kojima se mogla podičiti devetka. Minimum su Exynos 9829 ili Snapdragon 855, koji su već ugrađeni u nove modele serije S, uz moguću podršku osam do 12 GB RAM-a (kao i na modelu S10+).

Što možemo očekivati od kamera?

Kao i Galaxy S10 5G, Note 10 mogao bi doiti četiri stražnje kamere, iako je pitanje hoće li biti potpuno istih karakteristika. Preostali modeli nove serije S nude širokokutne kamere sa senzorima od 12 megapiksela, širokokutne sa 16 MP i telefoto s 12 MP, čemu S10 5G još pridodaje i senzor ToF. Moguće je kako će dobiti novi stupanj otvora blende - uz f/1.5 i f/2.4 naći će se i f/1.8.

sjećate li se?

U lipnju 2010. stigao je prvi, prisjetite se kako su se s godinama mijenjali Samsungovi Galaxy S smartfoni

Pogledaj galeriju

Što se prednje kamere tiče, čini se kako će se zadržati na samo jednoj, vjerojatno od osam MP.

A baterija?

Note 9 ima bateriju kapaciteta 4.000 mAh. Ako će biti povećanja vjerojatno neće biti drastična, iako se priča o 4.500 mAh za veći/luksuzniji model, kao i o jačoj bateriji za model s podrškom za 5G.

Što još možemo očekivati?

Nakon što su prošle godine dodali povezivost putem Bluetootha u S Pen, ove godine ćemo možda vidjeti još radikalniji iskorak: kameru ugrađenu u digitalnu olovku. Nije jasno zašto bi to trebalo biti zanimljivo širim potrošačkim masama, ali nije isključeno kako u Samsungu ciljaju na naprednije korisnike S Pena.

Podrška za mreže 5G također neće biti veliko iznenađenje, kao i ako se odluče zadržati i unaprijediti čitač otiska prsta ugrađen u zaslon. Moguće je kako će dobiti bržu memoriju, koja dolazi u modulima kapaciteta 256 i 512 GB te jedan terabajt.

Koliko će Galaxy Note 10 koštati?

Jedno je sigurno: neće biti jeftin. Moguće je kako će biti skuplji od Galaxyja S10 jer je to dosad u pravilu bio slučaj.