PAZITE ŠTO KLIKATE

Blagdanski duh prijevare

22.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Blagdansko vrijeme vrhunac je godine ne samo za provalnike i kradljivce, već i za hakere i prevarante. Dovoljan je jedan trenutak nepažnje pa da u Novu godinu uđete sa zaraženim računalom ili ispražnjenim bankovnim računom

U vrijeme blagdana ljudima zbog obaveza popusti pažnja pa u želji da se oboružaju blagdanskim duhom, ne obraćaju pažnju na ono što klikaju.

A upravo tu neopreznost znaju iskoristiti hakeri koji će u tren oka zaraziti računalo virusom, trojancem ili ga iskoristiti za nekakav napad dok njegovi korisnici pjevaju uz božićne pjesme.

Tvrtke koje se bave računalnom sigurnošću Kaspersky i McAfee upozoravaju da je upravo blagdansko doba vrijeme kada se događa najviše računalnih krađa i prijevara.

Kako biste izbjegli neugodnosti nakon blagdana ili neposredno prije njih, upoznajemo vas s nekoliko najčešćih prijevara koje trenutačno kolaju po internetu.

1) Lažne mobilne aplikacije

Prema McAfeeu broj mobilnih aplikacija nezaustavljivo raste, a s njim i broj lažnih aplikacija koje stvaraju prevaranti i njima se koriste kako bi oštetili korisnike. Stručnjaci preporučuju da se aplikacije skidaju samo na ovlaštenim mjestima, koristi sigurnosni softver, provjeravaju dopuštenja koja aplikacije traže te obrati pozornost na komentare korisnika koji su aplikaciju isprobali.

2) Virtualne božićne čestitke

Hakeri obožavaju virtualne čestitke jer u animacije i fotografije mogu pohraniti zloćudne programe i kodove koji se potom veoma brzo i neprimjetno instaliraju na računalo primatelja.

3) Malware na društvenim mrežama

Blagdansko doba izvrsno je za širenje malwarea po društvenim mrežama, bilo putem zaraženih linkova, posebnih ponuda, tematskih igrica ili videa. A broj korisnika osigurava veliku brzinu širenja.

4) Blagdanski zaštitnici ekrana

Iako više nisu tako popularni kao nekad, 'screen saveri' i dalje su jedan od omiljenijih načina širenja zloćudnih programa. Pogotovo onih kojima je cilj krađa osobnih podataka korisnika.

5) 'Posebne ponude'

Prvo pravilo - ako zvuči predobro da bi bilo stvarno, vjerojatno nije. Prijevare putem 'posebne ponude' omiljene su u blagdansko vrijeme jer ljudi pokušavaju dobiti što više za što manje novca. Uvijek provjerite s navodnim prodavateljem je li zaista ponuda važeća i ne ostavljajte osobne podatke ako veza nije sigurna.

Osim gore navedenih, treba istaknuti i različite prijevare s nagradnim izvlačenjima, dobitnim putovanjima, lažnim poklon bonovima te sumnjivim humanitarnim organizacijama.

I Kaspersky i McAfee upozoravaju da treba biti veoma oprezan prilikom otvaranja poruka od nepoznatog pošiljatelja te ne davati nikakve podatke poput adrese ili broja bankovne kartice ako niste sigurni u vezu i mjesto na kojem dotične upisujete.