VAKUUMOM

Biste li ovim gadgetom čistili svoj DSLR fotoaparat?

11.08.2014 u 07:22

Bionic
Reading

Japanska kompanija IPP ima rješenje za prašinu na senzoru fotoaparata, a za razliku od videa koji je nedavno postao viralan (potapanje DSLR-a u vodu) bi možda mogao biti nešto funkcionalniji - i manje opasan po skupocjeni uređaj. Gadget se zove Fujin, a radi slično poput kućnog usisača

Umjesto uobičajenih 'puhalica' kojima foto-entuzijasti čiste senzore od prašine i drugih minijaturnih nečistoća, ovaj gadget radi tako da usisava prašinu sa senzora - ili barem tako tvrdi proizvođač. Ako stvar uistinu funkcionira kako se reklamira, to znači da nečistoće neće tek tako ostati raspoređene po unutrašnjosti koja okružuje senzor, već bi se dobar dio njih trebao ukloniti u potpunosti.

Za sada se gadget prodaje samo na dalekoistočnom tržištu (za otprilike 35 američkih dolara), a mase je 165 grama te izgleda poput kakve Canon optike (uključujući i poznati crveni prsten). Doduše, postoji i 'verzija' s ebaya, ali po cijeni od nemalih 109 američkih dolara.

Uređaj je kompatibilan s hrpom DSLR aparata iz Canonove ponude, a za rad su mu potrebne AAA baterije. Kako stvar izgleda u pogonu moguće je vidjeti u filmiću:

Biste li ovim gadgetom čistili svoj DSLR fotoaparat?