bilatelarni susret

Bill Gates u Kini: Xi Jinping ga nazvao 'starim prijateljem'

16.06.2023 u 10:32

Bionic
Reading

Xi Jinping nazvao je Billa Gatesa "starim prijateljem" i rekao kako se nada da bi zajedno mogli provoditi aktivnosti koje bi bile korisne i za Kinu i za Sjedinjene Države, na prvom susretu kineskog predsjednika sa suosnivačem Microsofta nakon nekoliko godina

Na sastanku u državnom pansionu Diaoyutai u Pekingu, gdje kineski čelnici povijesno primaju visoke strane goste, Xi je Gatesu rekao da je vrlo sretan što ga vidi, te ga je opisao kao prvog američkog prijatelja s kojim se sastao ove godine.

"Često kažem da temelj kineskih odnosa s Amerikom leži u njezinom narodu. Polažem svoje nade u američki narod", rekao je Xi u videosnimci koju je objavila državna televizija CCTV.

"S trenutnom globalnom situacijom možemo provoditi različite aktivnosti koje su korisne za naše dvije zemlje i narode, aktivnosti od kojih koristi ima cijelo čovječanstvo", rekao je.

Gates, koji je u Peking stigao u srijedu, rekao je Xiju da je "počašćen" što je imao priliku sastati se s njime. "Uvijek smo imali sjajne razgovore i danas ćemo imati mnogo važnih tema za raspravu. Bio sam jako razočaran što nisam mogao doći tijekom posljednje četiri godine pa je vrlo uzbudljivo vratiti se."

Xi je prestao putovati u inozemstvo na gotovo tri godine jer je Kina zatvorila svoje granice tijekom pandemije, a njegovi međunarodni sastanci od ponovnog otvaranja uglavnom su bili s drugim državnim čelnicima.

Brojni izvršni direktori velikih međunarodnih kompanija posjetili su Kinu otkako je ponovno otvorena početkom ove godine, ali većina se sastala s vladinim ministrima.

Gates je odstupio iz Microsoftovog odbora 2020. kako bi se usredotočio na filantropske radove povezane s globalnim zdravljem, obrazovanjem i klimatskim promjenama.

Posljednji službeni susret Xija i Gatesa bio je 2015., kada su se sastali na marginama foruma Boao u pokrajini Hainan. Početkom 2020. Xi je napisao pismo Gatesu u kojem se zahvaljuje njemu i Zakladi Bill & Melinda Gates na obećanoj pomoći Kini, uključujući pet milijuna dolara za borbu te zemlje protiv covida-19.