afera s antonovom

Seksualni predator Jeffrey Epstein navodno ucjenjivao Gatesa

22.05.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Milijarder i seksualni predator, između ostalog optužen za trgovinu maloljetnicama, Jeffrey Epstein navodno je ucjenjivao Billa Gatesa razotkrivanjem njegove afere s ruskom igračicom bridža Milom Antonovom

Prema novom izvješću Wall Street Journala (WSJ), Jeffrey Epstein, osuđen za seksualno napastovanje i trgovanje maloljetnicama u seksualne svrhe, prijetio je multimilijarderu Billu Gatesu te ga pokušao ucijeniti razotkrivanjem njegove veze s ruskom igračicom bridža Milom Antonovom.

Kako navode izvori WSJ-a, a prenosi Guardian, Epstein je zaprijetio Gatesu da će mu naplatiti školarinu koju je platio Antonovoj za studij kodiranja. Navodno je prijetnju poslao mailom 2017., nakon što nije uspio uvjeriti Gatesa da se pridruži njegovu humanitarnom fondu u nastajanju, vrijednom više milijardi dolara.

Gates je s Antonovom počeo igrati bridž oko 2010., kad je bila u 20-im godinama. Antonova je htjela osnovati tvrtku koja se bavi podučavanjem bridža i osigurati sredstva za nju. Upoznala je Epsteina 2013. u New Yorku preko Gatesova savjetnika Borisa Nikolića te od njega zatražila pola milijuna dolara za svoju inicijativu, koju on, prema njezinim riječima, naposljetku nije podržao.

Antonova je godinu dana nakon toga živjela u New Yorku u stanu koji joj je plaćao Epstein. Kako kaže, dok je tamo boravila, nije komunicirala s njim niti s bilo kojim drugim. On joj je u jednom trenutku platio školarinu za studij kodiranja, iako ona to, kako kaže, nije tražila. 'Ne znam zašto je to učinio. Kad sam ga pitala, rekao mi je da je bogat i da želi pomoći ljudima kad može', rekla je Antonova.

Epstein je u međuvremenu pokušao osnovati humanitarni fond s JP Morganom. Bogati pojedinci koji su htjeli sudjelovati morali su inicijalno u fond uplatiti 100 milijuna dolara, a naknade vrijedne milijune išle bi izravno Epsteinu. Epstein je fondom htio spasiti reputaciju nakon što je 2008. priznao krivnju za podvođenje maloljetnice. Fond je na koncu ovisio o tome hoće li ga Gates podržati ili ne.

Iz JP Morgana kažu da ne bi uopće razmišljali o suradnji s Epsteinom da su tada znali ono što znaju danas. A Gatesov glasnogovornik pak kaže da Epstein nikada nije radio za Gatesa i da je JP Morganu zapravo slagao da ima financijsku suradnju s njim.

Epstein je 2017. Gatesu poslao mail nakon što je okončao izvanbračnu vezu s Antonovom, u kojem je zatražio naknadu za njezine troškove studiranja. Navodno je Epstein u poruci indirektno dao do znanja da zna za tu aferu i da bi je mogao razotkriti.

Dvije godine kasnije Epstein je optužen za trgovinu maloljetnicama. Zanijekao je sve za što ga se tereti te mu je odbijena jamčevina. Nekoliko mjeseci nakon toga objesio se u pritvoru.