EVO ŠTO PLAĆATE

BBC: Apple laže, nije ih briga za radnike

19.12.2014 u 16:29

Bionic
Reading

Loš odnos prema zaposlenicima kineskih tvornica u kojima sastavljaju iPhone i druge Appleove uređaje BBC je razotkrio pomoću ubačenih reportera koji su katastrofalne radne uvjete snimali skrivenom kamerom

Snimka je pokazala kako se na proizvodnoj traci u Pegatronovim tvornicama u predgrađu Šangaja, gdje nastaje iPhone, 6 Appleova obećanja o boljim uvjetima rada i zaštiti radnika padaju u vodu.

Radnike se standardno tjera na rad do premorenosti, prisiljava na prekovremeni rad, oduzimaju im osobne iskaznice, drže ih u prenatrpanim spavaonicama,

BBC-ov reporter, koji se potajice ubacio među radnike, bio je prisiljen raditi osamnaest dana zaredom u smjenama po dvanaest sati, usprkos tome što je uporno tražio slobodan dan.

Drugog je zakačila smjena koja je trajala 16 sati. 'Kad god bih se vratio u spavaonicu, nisam htio ni maknuti. Čak i kad sam bio gladan, nisam želio ustati kako bih jeo. Htio sam samo leći i odmarati. Noćima nisam mogao spavati zbog stresa', opisao je.


Apple je odbio sudjelovati u emisiji Panorama, u kojoj je prilog prikazan. Umjesto toga, oglasili su se izjavom u kojoj tvrde kako niti jedna druga tvrtka ne ulaže toliko napora kako bi osigurala pravične i sigurne uvjete rada kao što to čine oni.

Između ostalog, naveli su kako je uobičajeno da radnici odrijemaju tijekom stanki te obećali kako će provesti istragu pojave li se dokazi kako su zaspali dok su radili. Po njihovim podacima, prikupljenim tijekom nadzora, prosječni radni tjedan u Pegatronovim tvornicama iznosi 55 sati.

Apple već godinama ima problema zbog načina na koji njegovi dobavljači postupaju s radnicima. Prije četiri godine 14 radnika Foxconna, njegovog najvećeg dobavljača, ubilo se zbog loših uvjeta rada.

Zbog toga je Apple postavio set standarda postupanja prema radnicima te dio proizvodnje prebacio u Pegatron. To, čini se, nije bilo dovoljno. U Pegatronu su najavili istragu.

Situacija je još gora na indonezijskom otoku Bangki, odakle Apple pribavlja sirovine. BBC je otkrio kako dio njih stiže iz ilegalnih rudnika, u kojima rade djeca u iznimno opasnim uvjetima.

Pogledajte:

2014 - BBC World News - Secret Video of 'Exhausted China Workers Making Apple Products - 19/12/14


Izvor:BBC