KEY2SAFEDRIVING

Automobilski ključ koji brani telefoniranje

  • Autor: Goran Maravić
  • Zadnja izmjena 12.12.2008 14:01
  • Objavljeno 12.12.2008 u 13:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Inženjeri sveučilišta u Utahu osmislili su automobilski ključ koji blokira rad mobilnog telefona. Cilj je, dakako, spriječiti djecu da razgovaraju i pišu poruke tijekom vožnje

Većina država donosi zakone o zabrani korištenja mobilnih telefona u vožnji, ali je realnost takva da se većina vozača ne pridržava tog pravila bez obzira na drakonske kazne. U SAD-u su najčešći prekršitelji upravo mladi vozači, koji su ionako ugroženi nedostatkom iskustva i prevelikom hrabrošću pri upravljanju automobilom.

Uređaj nazvan Key2SafeDriving osmišljen je tako da roditeljima pruži nadzor i kontrolu nad mobitelom njihova djeteta dok vozi. Ključ s ugrađenim uređajem uparuje se s mobilnim telefonom potencijalnog prekršitelja. Key2SafeDriving sprema ključ u kućište iz kojega ga treba izvući da bi ga se koristio. U trenutku izvlačenja ključa, Key2SafeDriving emitira signal do uparenog mobilnog telefona vlasnika koji blokira njegov rad. Da bi nadzor bio potpun, mobitel će poslati SMS roditelju ili odgovornoj osobi zaduženoj za postavljanje sigurnosnog uređaja ako ga je netko pokušao koristiti dok je bio blokiran.

Sveučilište je prava na proizvodnju i prodaju ovog uređaja prenijelo na privatnu tvrtku koja bi Key2SafeDriving trebala lansirati na tržište u roku od pola godine. Idejni začetnici projekta nadaju se da će uspjeti angažirati mobilne operatere da prodaju ovaj sigurnosni uređaj kroz svoju distribucijsku mrežu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!