JAPANCI PRVI

Auto rađen prema američkim standardima stigao na Kubu

09.12.2016 u 10:23

Bionic
Reading

Infiniti je registrirao svoj model Q60 napravljen prema američkim standardima na poticaj svog šefa dizajna čiji su roditelji rođeni u Havani iz koje su pobjegli zbog diktature Fidela Castra

Infiniti je postao prvi proizvođač automobila koji je registrirao vozilo napravljeno prema specifikacijama za tržište SAD-a na Kubi nakon gotovo šest desetljeća.

Izvršni direktor dizajna te japanske tvrtke u vlasništvu Renault-NissanaAlfonso Albaisa uzeo je Q60 Coupe na Kubu kako bi ušao u trag svojim korijenima i rodnom mjestu svojih roditelja.


Albaisa, koji nadgleda sva četiri dizajnerska studija Infiniti diljem svijeta iz svoje baze u Japanu, odrastao je u Miamiju te mu se do sada nije ukazala prilika posjetiti Kubu. Ovo je bila njegova prva prilika da dođe u Havanu i svjedoči stilu moderne arhitekture iz sredine prošlog stoljeća njegovog praujaka Maxa Borgesa-Recia, uključujući diljem svijeta poznate Tropicanu, Club Nautico i svoju kuću.

Pojava Infinitija Q60 je privukla mnogo pozornosti na kubanskim prometnicama koje su uglavnom napučene američkim automobilima iz 50-ih te vozila komunističkih proizvođača. Naime, zbog američkih sankcija Kubi te loših financijskih uvjeta vozači su tamo bili mahom osuđeni na stare američke automobile ili na ono što su mogli kupiti, a to su većinom bili ruski automobili.